Bilgi yarışması, birinci haftanın cevabı
By Editorden on May 22, 2009 in Makale
Geçen hafta kitap ödüllü bir bilgi yarışması düzenlemiş, « bu sözler kimin ? » diye sormuştuk. 49 okurumuzdan doğru cevap geldi. Çekilişi kazanacak şanslı okurlarımıza hediye kitapları hemen postalanacak.
Yarışmaya konu olan bu güzel sözler Lübnan asıllı Fransız yazar Amin Maalouf’a aitti. Hıristiyan ve Arap, daha sonra da “Fransız” olan Maalouf yaşamı boyunca kimliğini oluşturan “renkler” üzerine düşünmek durumunda kalmış ve sonunda Türkçe’ye de çevrilen Ölümcül Kimlikler adlı enfes kitabı yazmıştı. Bir kez daha okumanın ve düşünmenin keyfi için bu satırları hatırlayalım:
” Çeşitli halklar karşı karşıya kaldıkları felaketlerin sorumluluklarını birbirlerinin üzerlerine atmaya başladılar. Araplar ilerleyememişse, bu elbette ki onları hareketsizliğe mahkûm eden Türk hâkimiyeti yüzündendi; Türkler’in ilerleyememesinin nedeniyse, yüzyıllardır Arap sultası altında kalmalarıydı. Milliyetçiliğin birinci erdemi her sorun için bir çözümden çok bir sorumlu bulmak değil midir? Böylece Araplar yeniden doğuşlarının nihayet başlayacağı inancıyla Türk boyunduruğunu silkeleyip attılar; bu arada Türkler de Avrupa’ya daha az ayak bağıyla daha kolay katılabilmek için kültürlerini, dillerini, alfabelerini, giyim kuşamlarını Arap etkisinden kurtarma işine giriştiler.”
” XX. yüzyıl bize hiçbir doktrinin mutlaka kendiliğinden özgürlükçü olamayacağını, hepsinin, komünizmin, liberalizmin, milliyetçiliğin, büyük dinlerden her birinin, hatta laikliğin kontrolden çıkabileceğini, hepsinin yozlaşabileceğini, hepsinin elinin kana bulandığını öğretmiş olacak. Hiç kimse fanatizmin tekeline sahip değil ve tam tersine hiç kimse de insanlığın tekeline sahip olamaz.”
1 Yorum
Yazan:Ali Yürekli Tarih: May 22, 2009 | Reply
Değerler, kurallar yozlaşmaz insanlar yozlaşır. Sonra bu değer ve kurallara uymamaya başlarlar. Sonra da suç kendi zalimliğinde, zulmünde, adaletsizliğinde, Çağa ayak uyduramadığında değilde değerlerde ve kurallarda arar. Zalimler, adaletsizler bir sorun olduğunda suçu etrafındaki insanların yaptığında, Adaletli vicdanlı kişiler ise ilk önce kendi yaptıklarında arar. Çok güzel bir konuya değinmiş suç hep bizim dışımızda bir yerdedir lakin bu duruma değerlerin, inançların yozlaşmasıyla değil insanların yozlaşmasıyla ulaşılır.