En çok okunan gazeteler
By Editorden on Ara 15, 2008 in Basın günlüğü
Daha önce «En çok okunan siyasi parti siteleri » başlığıyla söz konusu siteler arasında bir karşılaştırma sunmuştuk.
Bu tür karşılaştırmalar yapmanın en kolay yollarından biri Alexa çubuğu benzeri eklentiler kullanmak. Alexa sitesinden indirebileceğiniz bu “çubuk” (tool bar) ziyaret ettiğiniz sitelerdeki genel yoğunluk hakkında oldukça faydalı bilgiler veriyor.
Bu haftaki karşılaştırmamız günlük gazetelerin internet versiyonları arasında :
7 Yorum
Yazan:snowqueen Tarih: Ara 15, 2008 | Reply
Enterasan olan, madem Zaman bu kadar internet üzerinden takip ediliyor, okuyucu yorumları neden artık yeralmıyor? En çok okunan gazete portalına göre, Zaman gazetesinde okuyucu yorumları her zaman çok az oldu. Özellikle Milliyet, Gazete Vatan gibi gazetelerin yorumları neredeyse binlere ulaşırken, Zaman Gazetesinde en fazla 10 kişi kadarı buluyordu.
Aslında Zaman Gazetesinin okuyucu yorumlarına ciddi bir sansür uyguladığını düşünüyorum, çünkü ne zaman iktidar karşıtı birşey yazsam hiçbiri yayınlanmadı.
Yazan:fuatogl Tarih: Ara 16, 2008 | Reply
Birde google analytics in sundugu arama trendlerine iliskin guzel bir araci var. Bolgesel trendleri gostermesi acisindan bazen faydali ve ilginc veriler sunabiliyor.
porno
evrim teorisi
seriat
islam
özgürlük(Diyarbakir ozgurlugu google da ariyor!)
anarşist, akp, sex(dunya rekorunu kaptirmisiz:), ergenekon, sol, harun yahya …
Yazan:fuatogl Tarih: Ara 16, 2008 | Reply
http://trends.google.com/websites?q=zaman.com.tr&geo=TR&date=all&sort=0
Yazan:Esrik Öfke Tarih: Ara 16, 2008 | Reply
Bu grafikten anladığım, kasım ayı itibarı ile ciddi düşüş yaşandığı. Kriz okuma alışkanlıklarımızı da vurdu sanırım.
Yazan:amarat Tarih: Ara 16, 2008 | Reply
Yalnız editörün gözden kaçırdıgı bir husus var o da alexanın güvenirliliginin ne kadar doğru olduğu.Alexa kullanımı dogu asya ülkelerinde çok fazla, şahsi kanaatim türkiyede bu araç çubugunu kullanan kişi sayısı çok fazla değil.Taksim meydanında koskoca bir bina üzerinde bugun şu kadar sayfa okundu gibi bir reklam veren gazetenin doğruluguna pek inanamıyorum.Bundaki temel sebeplerden biriside hürriyetin sayfasına gelen kişilerin yuzde 10 seviyesi gibi bir kısmın çinden geldigi düşünülürse ya çinliler hürriyet gazetesi aracılıgı ile türkçe ögreniyor ya da insanlar proxy üzerindne baglanınca çin ülkesinden giriliyormuş gibi gözüküyor.
Hürriyetin çok fazla tıklandıgını inkar etmiyorum fakat tam olarak doğruyu yansıttıgını düşünmüyorum.Ayrıca liseteye haberturk.com u da almalıdyınız zira bir kısım insanlar çok fazla derecede bu siteyi takip ediyor.
bkz; http://www.pardus007.com/cinlilerin-en-cok-takip-ettigi-turk-siteleri/
Yazan:Mehmet Yılmaz Tarih: Ara 16, 2008 | Reply
@Amarat,
Proxy konusunda kismen hakli olabilirsiniz ama eger bütün gazetelerin okurlari ayni proxylerden geçiyorsa hata hepsinde ayni oranda olabilir, sayilar yanlis olsa bile karsilastirma/siralama dogru olabilir.
Ancak okunan sayfa sayisi konusu biraz saibeli. Hürriyet’in sadece fotograf yayinladigi bir sürü sayfasi var. Gerçekte ölçümesi gereken seylerden biri bence su:
Hangi köse yazarlari ne kadar okunuyor?
Yine ALEXA cubuguna gelecek olursak, bence Türkiye’de yaygin olarak kullaniliyor. Zira bizim HOST istatistikleri ve GOOGLE ANALYTICS rakamlari ile ALEXA rakamlari birbirini tutuyor.
ALEXA hakkinda önemli bir sey daha: Bu çubugu kurunca ziyaret ettiginiz bir sitenin diger ziyaretçilerinin en çok gittigi sitelerin de listesi çikiyor. Bu çok ilginç. Mesela Hürriyet’e gelince ZAMAN, MILLIYET, RADIKAL… çikabiliyor.
Ben bunu söyle yorumluyorum: Bir gazetenin kagit baskisini okuyan o gazeteye gerçekten deger veriyor. Ama internette mesela Hürriyet’e gelen o sabah 3-4 degisik gazeteye gidiyor ve hizla mansetlere göz gezdiriyor. Yani öyle derinlemesine okumuyor. Internet okuyucusu daha uçucu, gezici.
HABER TÜRK demissiniz. Aslinda haber siteleriyle ilgili ayri bir siralama yapmayi ve yayinlamayi düsünüyoruz. Haber7, iyibilgi,Haber10, CNNTÜRK, …
Saygilar
Yazan:amarat Tarih: Ara 17, 2008 | Reply
Hangi köse yazarlari ne kadar okunuyor?
Esasında hangi köşe yazarı ne kadar etkin diye de bir araştırma yapılabilse keşke.