Milliyetçilik Sarmış Dört Bir Yanımı
By Editorden on Nis 19, 2009 in Duyuru, Milliyetçilik, Ulusalcılık
Türkiye’de ve Dünya’da Yükselen Milliyetçiliği Tartışıyoruz..
22 Nisan Çarşamba, 19.00-21.00
Milliyetçiliğin iyisi kötüsü olabilir mi?
Ergenekoncu milliyetçiliği nasıl analiz etmeliyiz?
Ulusalcılar ile milliyetçiler arasındaki fark nedir?
12 Eylül öncesi solcuları da milliyetçi miydi?
12 Eylül öncesi yaşanan olaylarla milliyetçiler ne zaman yüzleşecek?
Devletlerin yükselen milliyetçilikte rolu nedir?
Milliyetçilik ve demokrasi bir arada mümkün mü?
Tüm bu soruların cevabını Rasim Ozan Kütahyalı ve Soner Tunceli ile arıyoruz.
Program:
19.00-19.30 Sosyal Devlet Irkçılığı Teşvik Eder mi? / Soner Tunceli
19.30-20.15 Liberaller Yükselen Milliyetçiliğe Nasıl Yaklaşmalı? / Rasim Ozan Kütahyalı
20.15-21.00 Soru Cevap
Katılmak İsteyenler İçin:
Yer: Friedrich-Naumann Vakfı Seminer Salonu
Cumhuriyet Cad. No. 6 D.13 34230 Elmadag – Taksim / Istanbul
Telefon: 05355626521
E-posta: 3hiletisim@gmail.com Bu mail adresi spam botlara karşı korumalıdır, görebilmek için Javascript açık olmalıdır
Facebook Linki: http://www.facebook.com/event.php?eid=95394292994
… Bu makale ilginizi çektiyse…
Türk milliyetçiliği birleştirir mi yoksa parçalar mı?
İllâ ki bir tutkal/çimento mu gerekiyor? Milliyetçilik tutkalı adil ve müreffeh bir düzene alternatif olabilir mi? Adaletin, hukukun hâkim olmadığı ortamlarda Türklerin kardeşliği ne işe yarar? Belki de Türk Milliyetçiliği diğer milliyetçilikler gibi yok olmaya mahkûm bir söylem. Çünkü var olmak için “ötekine” ihtiyacı var. Ötekileştireceği bir grup bulamazsa kendi içinden “zayıf” bir zümreyi günah keçisi olarak seçiyor. Kürtler, Hıristiyanlar, Eşcinseller, solcular…150 sayfalık bu kitapta Türk Milliyetçiliğini sorguluyoruz. Müslüman ve milliyetçi olunabilir mi? Türkiye’ye faydaları ve zararları nelerdir? Milliyetçiliğin geçmişi ve geleceği, siyasete, barışa, adalete etkisiyle. Buradan indirin.
“Bebek katili! Vatan haini!…” PKK terörünü lanetliyoruz ama devlet eliyle işlenen suçlara karşı daha bir toleranslıyız. “Kürtler ve Türkler kardeştir” diyenlerin kaçı “sen benim kardeşimsin” demeyi biliyor Zaza, Sorani, Kurmanci dillerinde? Ülkemizin terör sorunu ne PKK ne de Kürt kimliğiyle sınırlanamayacak kadar dallandı, budaklandı. Bazı temel soruları yeniden masaya yatırmak gerekiyor: (*) Kürtler ne istiyor? (*) İspanya ve Kanada etnik ayrılıkçılıkla nasıl mücadele etti? (*) PKK ile mücadelede ne gibi hatalar yapıldı? (*) İslâm ne kadar birleştirici olabilir? Töre cinayetlerinden Kuzey Irak’a terörle ilgili bir çok konuyu ele aldığımız 267 sayfalık bu kitabı ilginize sunuyoruz. Buradan indirin.
Türkiye’nin Ulus-Devlet Sorunu
Devlet gibi soğuk ve katı bir yapı bizimle olan ilişkisini hukuk yerine ırkımıza ya da inançlarımıza göre düzenleyebilir mi? GERÇEK hayatı son derecede dinamik ve renkli biz “insanların”. Birden fazla şehre, mahalleye, gruba, klübe, cemaate, etnik köke, şirkete, mesleğe, gelir grubuna ait olabiliriz ve bu aidiyet hayatımız boyunca değişebilir. Oysa devletimiz hâlâ başörtüsüyle uğraşıyor, kimi devlet memurları “ne mutlu Türk’üm” demeyenleri iç düşman ilân ediyor, Sünnî İslâm derslerini zorla herkese okutuyor… Bizim paramızla, bizim iyiliğimiz için(!) bize rağmen… Kürt sorunu, başörtüsü sorunu, Hıristiyan azınlıklar sorunu… Bizleri sadece “insan” olarak göremeyen devletimizin halkıyla bir sorunu var. Türkiye’nin “sorunlarının” kaynağı sakın ulus-devlet modeli olmasın? 80 sayfalık bu kitap Kurtuluş savaşı’ndan sonra Türkiye’ye giydirilmiş olan deli gömleğine işaret ediyor. Ne mutlu “insanım” diyene! Kitabı buradan indirin.
1 Yorum
Yazan:Alper Akalin / 3H Tarih: Nis 20, 2009 | Reply
Arkadaşlar seminerlere herkesi bekliyoruz..
Yorumlarımız sadece sanal dünyada değil gercek dünyada da yankılansın..