Dikkat Kitap: Türkiye’nin Ulus-Devlet Sorunu
By Editorden on Ara 25, 2009 in Adalet, Demokrasi, Devletçilik, Dikkat Kitap, Özgürlükler, Ulus-Devlet
Devlet gibi soğuk ve katı bir yapı bizimle olan ilişkisini hukuk yerine ırkımıza ya da inançlarımıza göre düzenleyebilir mi?
GERÇEK hayatı son derecede dinamik ve renkli biz “insanların”. Birden fazla şehre, mahalleye, gruba, klübe, cemaate, etnik köke, şirkete, mesleğe, gelir grubuna ait olabiliriz ve bu aidiyet hayatımız boyunca değişebilir. Oysa devletimiz hâlâ başörtüsüyle uğraşıyor(du), kimi devlet memurları “ne mutlu Türk’üm” demeyenleri iç düşman ilân ediyor, Sünnî İslâm derslerini zorla herkese okutuyor(du)… Bizim paramızla, bizim iyiliğimiz için(!) bize rağmen…
Kürt sorunu, başörtüsü sorunu, Hıristiyan azınlıklar sorunu… Sıradan insanları sadece “insan” olarak göremeyen Cumhuriyet’in halkıyla bir sorunu vardı. Türkiye’nin bitmeyen “sorunlarının” kaynağı sakın 1930 model ulus-devlet yapısı olmasın?
1870’lerde İtalya’da yaşayan etnik gruplar birleşerek Fransız işgaline son verdiler. Bir İtalyan ulusu yoktu ortada, Fransız zulmünden bıkmış insanların meşru müdafasıydı. Ama o dönemin Avrupası’nda yükselen değer halk değil ulus-devlet idi. “Problemin” farkında olan Milli Kurtuluş Hareketi liderleri şöyle diyorlardı : “İtalya’yı yarattık, sıra İtalyanları yaratmaya geldi!”
Samsun’a bir “güneş gibi” doğanlar, Türk milletini yoktan var edenler(!) de acaba demişler midir “Türkiye’yi yarattık, sıra Türk Milletini yaratmaya geldi” diye?
80 sayfalık bu kitap Kurtuluş Savaşı’ndan sonra Türkiye’ye giydirilmiş bir deli gömleğine işaret ediyor. Kral çıplak. Kral hep çıplaktı.
Ne mutlu “insanım” diyene!
1 Yorum
Yazan:Emre Tarih: Ara 27, 2009 | Reply
vallahi bu kitapçığın yazarlarına ne kadar teşekkür etsem azdır,elinize yüreğinize sağlık,herşeyi o kadar güzel açıklamışsınız ki…