Ayrımcılık Yasağı Eğitim Semineri:Kavramlar, Hukuksal Temeller, İzleme ve Belgeleme
By Nurhayat Kizilkan on Oca 5, 2010 in Demokrasi, Duyuru, Özgürlükler
İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi sizi “Belgeleme ve Raporlama Yoluyla Türkiye’de Ayrımcılıkla Mücadele Projesi” kapsamında birincisi 21-23 Ocak 2010 tarihlerinde avukatlara yönelik, ikincisi 28-30 Ocak 2010 tarihlerinde STK, sendika ve sivil girişim temsilcilerine yönelik İstanbul’da düzenlenecek “Ayrımcılık Yasağı Eğitim Semineri: Kavramlar, Hukuksal Temeller, İzleme ve Belgeleme” başlıklı eğitim seminerlerine davet ediyor.
Projenin amacı
Projenin genel amacı , Türkiye’de süregelen ayrımcı uygulamaların ve pratiklerin ortaya çıkarılmasına katkıda bulunmak ve ayrımcılıkla mücadele yönünde çalışan mekanizmaları n güçlendirilmesidir.
Proje , sivil toplum örgütlerinin insan hakları ve temel özgürlüklerin korunmasında ve ayrımcılıkla mücadelede oynadığı önemli rol düşünülerek tasarlanmıştır. Proje , bu düşünceden hareketle ırk veya etnik köken , din veya inanç , engellilik temelli ayrımcılık meselesini ele alan , bu alanda çalışmalar yapan STK, sendika ve sivil girişimlerin ayrımcılıkla mücadelede oynadıkları rolün güçlendirilmesini amaçlamaktadır. Bu amaca ulaşmak için proje kapsamında yapılacak çalışmalar şunlardır:
1. Ayrımcılık yasağı ve ayrımcılıkla mücadele üzerine çalışan STK, sivil girişim ve sendikalar arasındaki mevcut ağların güçlendirilmesi ve yeni ağların oluşmasının teşvik edilmesi ,
2. Ayrımcılık üzerine çalışan STK , sivil girişim, sendika temsilcilerinin ve avukatların ayrımcılık vakalarının izlenmesi ve belgelenmesine yönelik eğitim ihtiyaçlarının karşılanması ve bu alandaki kapasite gelişiminin sağlanması ,
3. Türkiye’de ayrımcılığın varlığı ve yoğunluğu hakkında bilgi ve bilincin artırılmasına yönelik olarak , projede ele alınan dört farklı ayrımcılık temeli üzerine altı aylık izleme raporlarının hazırlanması.
Eğitim Seminerlerinin amacı
Eğitim seminerlerinin amacı, proje kapsamında ele alınan ayrımcılık temelleri üzerine çalışan STK’lar, sendikalar ve sivil girişimlerin temsilcilerinin ve avukatların ayrımcılık vakalarının izlenmesi ve belgelenmesine yönelik kapasite gelişimini sağlamaktır. Aynı zamanda seminerler ile gerek aynı ayrımcılık temelinde gerekse farklı ayrımcılık temellerinde çalışan STK/sendikalar arasında bilgi ve tecrübe alışverişi sağlanması amaçlanmaktadı r.
Eğitim seminerinde ele alınacak konular şunlardır:
· Ayrımcılık yasağı ile ilgili kavramlar ve tanımlar,
· Ayrımcılığın tespiti,
· Ayrımcılık yasağının hukuki kaynakları: uluslararası kaynaklar ve iç hukukta ayrımcılık yasağı,
· Ayrımcılık yasağı ve devletlerin yükümlülükleri,
· Ayrımcılık yasağı ve denetim mekanizmaları ,
· Ayrımcılıkla mücadeleye ilişkin savunu faaliyetlerinde izleme ve belgeleme,
· Ayrımcılığın izleme ve belgelenmesinde Türkiye’den iyi uygulamalar.
Eğitim seminerlerinde kaynak olarak proje kapsamında hazırlanmış olan eğitim rehberi kullanılacaktır. Avukatlara sunulacak eğitimde ayrımcılık yasağına dair ulusal ve uluslararası mevzuatın üzerinde ayrıntılı olarak durulacaktır.
Seminerlerin hedef katılımcı grubu ve başvuru şartları
21-22-23 Ocak 2010 tarihlerinde Avukatlara yönelik düzenlenecek eğitim seminerine;
Irk ve etnik kökene dayalı ayrımcılık; din ve inanca dayalı ayrımcılık; engellilik temelinde ayrımcılık; alanında çalışan STK’lara, sivil girişimlere ve sendikalara; profesyonel veya gönüllü olarak destek sunan, çalışmalarına yardımcı olan, onlar adına yargısal veya idari yollara başvuran ve bunları takip eden avukatlar katılabilecektir.
28-29-30 Ocak 2010 tarihlerinde STK, Sivil Girişim ve Sendika temsilcilerine yönelik düzenlenecek eğitim seminerine;
Irk ve etnik kökene dayalı ayrımcılık; din ve inanca dayalı ayrımcılık; engellilik temelinde ayrımcılık; doğrudan izleme ve belgeleme faaliyetleri yürüten veya bu konuda kapasite gelişimine istekli olan, STK, sivil girişim, ve sendika temsilcileri katılabilecektir.
Üçer gün sürecek her iki seminer de İstanbul’da düzenlenecektir. Seminerler, İstanbul ve dışından toplam 20’şer kişinin katılımına açıktır. Her STK/sendikadan sadece bir kişi seminerlere katılımcı olabilecektir. Katılımcı listelerine, başvuru formlarının değerlendirilmesi sonucunda karar verilecektir. Seminerlerin tüm katılımcılarına üç gün boyunca öğle yemeği ve çay/kahve ikramı yapılacak ayrıca, İstanbul dışından gelen katılımcıların yol ve konaklama masrafları proje bütçesinden karşılanacaktır. Seminer sonunda katılımcılara “katılım belgesi” verilecektir.
Başvuruların değerlendirilebilmesi için ekte yer alan başvuru formunun eksiksiz doldurulması ve en geç 5 Ocak 2010 Salı günü e-posta veya faks yolu ile Gökçeçiçek Ayata’ya ulaştırılması gerekmektedir. İletişim bilgileri aşağıda yer almaktadır. Lütfen başvuru formunuzun elimize ulaştığının teyidini alınız.
Gökçeçiçek Ayata , Proje Sorumlusu/ Uzman
İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi
Tel: 0212 311 53 51 Faks: 0212 256 53 63 E-posta: gayata@bilgi. edu.tr
Proje hakkında daha ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Burcu Yeşiladalı ile iletişime geçebilirsiniz:
Burcu Yeşiladalı, Proje Koordinatörü/ Uzman
İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi
Tel: 0212 311 53 90
Adres: İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi
Kurtuluş Deresi Cad. No:47
34440 Dolapdere, İstanbul
Tel: 0212-311 50 00