YAKINDA: Bakmak, görmek, anlamak: Sanat’ta ayrıntı
By Mehmet Yılmaz on Şub 10, 2010 in edebiyat, Görmek, Göz, Güzellik, Resim Sanatı, Sanat
Ayrıntılar, bütünü oluşturan bu küçük parçalar gerçekten “göründüğü kadar” önemsiz mi? İnsan gözü sadece “ölçülebilir ve objektif” dünyayı görmeye mi yarar? Gözlerimizi daha “iyi” kullanmanın bir yolu olabilir mi? Baktığımız şeyleri Hakikat’en görebiliyor muyuz?
Ayrı çağların ve coğrafyaların insanları aynı elmasın değişik yüzeylerini kestiler, parlattılar, cilaladılar. Yakında yaşadığımız dünyaya bakabilmenin farklı yollarını arayacağız. Gözlerimizi kullanmanın yeni (ya da unutulmuş?) yollarını…
Muhyiddin İbn Arabi Hazretleri (Fusûsu’l-Hikem), Gottfried Leibniz (Monadologie-1714), Gilles Deleuze (İmge-Devinim-1983 ; İmge-Zaman-1985), Henri Bergson (Bilincin dolaysız verileri üzerine deneme-1889; Madde ve bellek-1896), Albert Camus (Düşüş-1956), Guy de Maupassant (Le Horla-1887) eserleriyle bize rehberlik edecek.
Yazının tamamlanmasını beklerken aşağıdaki resimleri kullanmayı öneriyorum okurlara. Belli bir sıraya kondu bu resimler. Kelimelerle anlatılması zor olanı “anlatmak” için. Zihinlerimizi bu yazıya karşı daha misafirperver kılabilmek umuduyla kullanalım bu fotoğrafları. Küçük bir hazırlık çalışması olarak…