Tışta Tu Jı Xwe Re Dıxwazî, Jı Bırayê Xwe Re Jî Bıxwaze!
By Aisha Benghazi on Tem 18, 2010 in Makale
Kürt sorununa dikkat çekmek ve bölgede artan çatışma ve operasyonların son bulması için aralarında Akabe Vakfı, Anadolu Platformu, Araştırma Kültür Vakfı, Fatih Akıncıları Derneği, Hikmet Vakfı, İHH İnsani Yardım Vakfı, İnsan ve Medeniyet Hareketi, Mazlumder, Medeniyet Derneği ve Özgür-Der’in bulunduğu birçok STK taksim meydanında bir basın açıklaması yaptı. Saat 16.00’da Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelen yüzlerce kişi sloganlar atarak Taksim Meydanı’na kadar yürüdü. Yürüyüşe Ali Bulaç, Abdullah Yıldız, Rıdvan Kaya, Abdurrahman Dilipak ve birçok yazar ve akademisyen katıldı.
Eylemde, “Barış için adalet çözüm için kardeşlik, silahlar sussun kirli savaş son bulsun, silahları susturtun akan kanı durdurun, Jı Bo Aştî û Bıratıyê, Çekan Rawestînın!”, “Kendin İçin İstediğini Kardeşin İçin de İste! (Hz. Muhammed)”, “Tışta Tu Jı Xwe Re Dıxwazî, Jı Bırayê Xwe Re Jî Bıxwaze!”, “İnsanız Ümmetiz Kardeşiz!”, “Em İnsan In Ummet In, Bıra Ne!”, “Müslüman Halklar Kardeştir!” Kürtçe ve Türkçe sloganlar atıldı. Yürüyüşe katılanlar Galatasaray Lisesi önünden Taksim Meydanı’na kadar yürüdüler.
Dünyaya Aynı Pencereden Bakıyoruz
Taksim meydanında yürüyüşü organize eden STK’lar adına basın açıklamasını Mazlumder Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal yaptı. Kürtler ve Türkler arasında hiçbir ayrım olmadığını belirten Ünsal, dünyaya aynı pencereden baktıklarını söyledi. Kürt sorunu dağılmakta olan imparatorluk coğrafyasının birer birer ulus devletlerin ortaya çıkarmaya başladığı süreçte ortaya çıktığını dile getiren Ünsal, “Özellikle 12 Eylül sürecinde Diyarbakır zindanlarında yaşanan vahşet ve birikmiş çözümsüzlük bir taraftan sisteme dönük silahlı Kürt itirazını güçlendirirken diğer taraftan da savaş baronlarının işine yarayan puslu ortamı sağladı.” dedi.
Çatışma Ortamında Sorun Çözülmez
Çözümün hem Diyarbakır’ı, Şırnak’ı hem de Trabzon’u Niğde’yi beraber görebilmek, buralarda yaşayan insanların ne his ettiklerini kavramaya çalışmakla mümkün olacağına dikkat çeken Ünsal, “çatışma ortamında sorunların yeni baştan soğukkanlı ve çözüme dönük olarak konuşmak ve barışa dair atılacak adımları konuşmak mümkün değildir” ifadelerini kulandı. Ünsal’ın okuduğu basın açıklamasından sonra kalabalık sessiz bir şekilde dağıldı. (Enes Durmaz – İLKHA)
Ortak Basın Bildirisinin Tam Metni:
Barış ve Kardeşlik İçin SİLAHLAR SUSSUN!
Kürt sorunu dağılmakta olan imparatorluk coğrafyasının birer birer ulus devletleri ortaya çıkarmaya başladığı süreçte doğdu. O günün koşullarında ayrılıkçı taleplere pirim vermeyen ve Anadolu’nun geri kalanı ile kader birlikteliğini kardeşlik temelinde kurmak isteyen Kürtlerin beklentileri, hem kurucu kadroların zihinsel sorunları hem de yeni kurdukları devletin yapısal sorunları nedeniyle sükût-u hayale uğradı. Kuruluş yıllarında meydana gelen isyanların bastırılmasıyla, toplumda oluşan sessizliği “rızaya dayalı birliktelik” olarak gösteren sistemin sahipleri, son 26 yıldır tüm toplumun bedel ödemesiyle tarihi yanılgısını artık gizleyemez oldu. “Sorunu üreten, Cumhuriyeti kuran siyasi paradigma ve seçkinci bürokratik karakteridir. Bizim üretmediğimiz bu sorunun muhatabı biz değiliz” diyerek bir kenara çekilemeyiz. Sorunu üretenlerin çözüm diye dayattığı şeylerin sonuçları ortadayken sessiz kalmamız beklenmemelidir.
Özellikle 12 Eylül sürecinde Diyarbakır zindanlarında yaşanan vahşet ve birikmiş çözümsüzlük bir taraftan sisteme dönük silahlı Kürt itirazını güçlendirirken diğer taraftan da savaş baronlarının işine yarayan puslu ortamı sağladı. Bu körlük ortamında on binlerce insan hayatını kaybetti, faili meçhuller yaşandı, köyler yakıldı, şehirler bombalandı, iç ve dış göçler yaşandı, uyuşturucu trafiği verimli bir ortam buldu, milyarlarca dolarlık kaynak heba edildi, hukuk katledildi, toplum kesimleri birbirine düşmanlaştırıldı, kavgaya taraf olma ehliyeti bile olmayan çocuklar hayatlarını kaybetti.
Gelinen süreçte, bürokratik oligarşinin direncine rağmen inisiyatif aldığı izlenimi uyandıran siyaset, “açılım politikaları” ile herkeste heyecan uyandıran bir söylem başlattı ama halen somut bir adım atabilmiş değil. Çok daha büyük yapısal sorunların çözümü şöyle dursun, TMK mağduru çocukların durumunu iyileştirecek yasal değişiklik ancak bir sene gecikmeli olarak Meclis gündemine gelebildi ama getirilen değişiklik çözüm olmak bir yana çok daha ciddi sorunlar doğuracak nitelikte. Sadece basit bir kanun değişikliğiyle yerleşim yerlerinin ve coğrafi yerlerin orijinal adlarına kavuşması mümkün iken yapılamadı. Kandil’den ve Mahmur’dan bir mutabakatla gelen 34 kişiye ilişkin tutuklama kararları, hem Avrupa’dan gelecek olanların ülkeye dönüşünü durdurdu hem de muhatapların ve bağlı bulundukları kesimlerin sürece ve aktörlere güvenlerini önemli ölçüde zedeledi. Peş peşe gelen hayal kırıklıkları şiddeti iyice besledi ve yine genç bedenler toprağa düşmeye başladı.
Ne yazık ki bu ülkenin milliyetçi eğitim ve yönlendirme süreçleriyle hak ve adalet perspektifini bir hayli yitirmiş ve farklılıklara saygı duyma, kabullenme gibi basit insani erdemlerden uzaklaşmış bir toplum gerçeği var. Resmi ideolojinin ürettiği ve yaygınlaştırdığı ırkçı-asimilasyoncu yaklaşımlar hiç farkında olunmaksızın adeta içselleştirilmiş ve bu yüzden çok sıradan bir talep ya da tartışma dahi bir anda ırkçı tepkilere yol açabiliyor.
Bu gerçeği görmek ve politika geliştirirken dikkate almak gerekir. Ne var ki, milliyetçi yaklaşım tarzının köreltici etkisi ve duygusallığı besleyen niteliği çoğu kez bunun görülmesini, algılanmasını engelliyor. Bu zaaf sadece resmi ideoloji savunucularına has değil. Doğal Kürt taleplerinin aşılmaz inatla karşılanması Kürt kardeşlerimizi milliyetçi söyleme savurma riskini barındırıyor. Çözüm, hem Diyarbakır’ı, Şırnak’ı hem de Trabzon’u, Niğde’yi, beraber görebilmek, buralarda yaşayan insanların ne hissettiklerini kavramaya çalışmakla mümkündür.
Her gün daha fazla sayıda Anadolulu yoksul ailenin evlerine ateş düşmesinin, kent merkezlerinde halkın yoğun biçimde bir arada olduğu yerlerde patlatılan bombaların, egemenlerle hiçbir ortak özelliği olmayan sıradan insanları hedef alan şiddet eylemlerinin kime ve neye hizmet ettiğinin sorgulanmamasının sonucu insanlık dışı şiddeti kutsamaktır ve bu durum hepimizin insanlığını eksiltmektedir. Tüm bu eylemlerin son tahlilde Kürt sorununun çözümünü değil, faşizan çevrelerin arzuladığı etnik kutuplaşmayı beslediği görülmek zorundadır.
Artık biz bu işten sıkıldık. Ya biz bu işi çok ciddiye alıyoruz ya da devleti yönetenlerin, on binlerin ölmesinden ve toplumların birbirine düşman olmasından daha fazla önem verdikleri sorunları var ve biz bilmiyoruz. Bütün bu iktidarsızlığa ve yavaşlığa bakınca anayasal değişikliklerin veya idari yapıya ilişkin reformların yapılmasını veya kapsamlı bir genel affı konuşmak için herhalde birkaç yüzyıl beklemek gerekecek. Bazılarının sabrı bu kadar beklemeye yetebilir; ama biz, maliyeti insan hayatı ve toplumların birbirlerine nefreti olan bu beklemelere sabretmeyeceğiz.
Çatışma ortamında sorunları yeni baştan soğukkanlı ve çözüme dönük olarak konuşmak ve barışa dair atılacak adımları konuşmak mümkün değildir. Şiddet ve nefret ortamında, ölümün her eve misafir olmaya başladığı bu günlerde pek çok şeyle beraber insanlığımızı da kaybediyoruz. Bir an önce Türk Silahlı Kuvvetleri’nin operasyonları durdurmasını, PKK’nın da silahlarını susturmasını, oluşacak sükûnet ortamında toplumsal sağduyu ile barışın inşa edilmesini talep ediyoruz. Ateşin kesilmesini karşı tarafın iradesinin kırılması olarak değerlendirmeden, siyasi iradenin, toplumsal barışı inşa etmek için gerekli somut projelerini kesimlerin taleplerini göz ardı etmeden bir an önce açıklamasını talep ediyoruz.
Ajanslar medya73.com
3 Yorum
Yazan:Mehmet Yılmaz Tarih: Tem 19, 2010 | Reply
burada iyi resimler var, katilanlari yürekten kutluyorum.
http://groups.yahoo.com/group/baskentkadin/attachments/folder/1091214563/item/1677778324/view
Yazan:Olcayto Tan Haskol Tarih: Tem 20, 2010 | Reply
Çok güzel.
Batı demokrasilerinde görmeye alışkın olduğumuz post-modern tandanslı eylemlerin katılımcılarının büyük çoğunluğunun muhafazakar kesimden olması kemalistler için düşündürücü.
Yıllardır bir tane kendi yaşam tarzlarının tehdit edildiği iddiası dışında, kardeşlik mesajı veren ne bir eylem ne de söylem var.
Düşünenden de katılandan da Allah razı olsun.
Yazan:By_GölgeAdam Tarih: Şub 17, 2011 | Reply
NASIL BİR KÜRT AÇILIMI?
Öncelikle şunu vurgulamak istiyorum. Türkiye’de atılan her özgürlüğe, kısaca onurlu yaşam seçmeye çalışmak, düzene karşı çıkmakla oluyor. Bu da sizi aile desteksiz. Zora ve sorunlara sokuyor. Tek kalmakla beraber yargı yolu gözüküyor. bu bazıları için sorun değil. çünkü içindeki akış suyun çatlaktan akması gibidir. idamda edilse yine haykıracaktır. bazılarımız ise temelden aldıkları birikimle süslü, lüks muhteşem bir yaşam bir kaç kitap ve her nedense dokunulmazlık içinde olurlar. sözüm ona güzel yazı yazan. düzen için hazırda bekleyen abilerimizdir.
Asıl yazmak istediğim ise, ben Kürt olmamakla beraber, Kürt mücadelesini benimseyen, bir Dersim DTP ile Urfa’daki bir DTP arasındaki farkı bilen bir zihniyetteyim. Bugüne kadar yapılan zulmü yüreğinde hisseden aynı zamanda Alevi bir gencim.
Yaşanan yaşantımızın ekonomik ve gelir dağılımın ve güven güvensizlik. Kürt halkının, emekçi halkın devlet maaşı (öğretmen, hizmetli ve devlet kadrosu) verilmediği. bunla beraber insanların arabesk kültürle baskıyla asimilasyon olduğunu, bilinç altına kazındığını biliyorum.
Devlet Kürt halkına orduya verdiğinin 5/1 ini bile harcamadı, devlet Kürt halkına diyanete verdiği paranın 5/1 bile harcamadı. onlar katmerleri yiye dursun. biz her yönden karalanan. el verilmeyen. onlara siz ancak şunu derseniz elimizi o zaman veririz diyen. buna karşılık deyinmek istiyorum. ancak siz özür dilerseniz ben de size vergimi veririm mantığına gidilir.
Ülkeyi oluşturan toplumun onursal onurunu küçük düşürmek barbarlıktır. devlet Kürt açılımı yapacakmış. arşivler uzakta değil. akıllı çocuklarla dolu. işte burada o köşede bekleyen yazar süslü abiler, kaypak Kürt siyasetçiler, marka isimler. haydin (alevi açılımı, kanal şeş, newruz resmi bayram gibi) davulumuz çalıyor. oyun pistine. kim kim kime elini verirse kim kime ne içtenlikle sarılırsa kimin kemikleri sızlarsa (uğur kaymaz).
Haydin kalkıyor tren sermaye garından apede, zilanda, berfin de gelsin. geçmişte ekonomi iyi olduğunda çözülmeyen sorun. iflas edildiğinde ne denli olur şaşıyorum. şaşıranlar şaşa kalsın. bu oyun başka oyun. Kürt halkına yılmaz güneyin duvar filmini izlemelerini diliyorum. karamanın koyunu sonra çıkar oyunu.
sevgilerle…..