Cumhuriyet, Kadın, Örtünme
By Sevinc Gul on Mar 11, 2011 in atatürkçülük, Basın günlüğü, feminizm, Kadın, Kemalizm
Falih Rıfkı Atay’ın Çankaya adlı kitabında naklettikleri, medeniyet ithalinin mimarı Mustafa Kemal’in de benzeri ikilemler yaşadığını ortaya koyar:
“Kadın anlayışında pek garplı olduğu söylenemez. Hatta hanımların tırnaklarını boyamasını bile istemezdi. Son derece kıskançtı. Denebilir ki harem eğiliminde idi. … Medeni kanunla Türk kadınına garp kadınının bütün haklarını veren Atatürk, kendi münasebetlerinde, bırakınız ecnebi erkekle evlenen Türk kadınını, ecnebi kadınla evlenen Türk erkeğine bile tahammül etmezdi. Devrimlerin büyük ve eşsiz kahramanı, kendi koyduğu kanunun sonuçları ile karşılaşmak lazım gelince: ‘- Bize göre değil ha çocuklar…’ derdi.”
Medeniyet ithali kolay iş değil… Zira Türkiyeli laikler takriben 80 yıldır örtünmüyor; örtünen ve örtünmeyen dindarlar ise artık büyük ölçüde bu işi bir namus meselesi olarak görmüyorlar. Diğer yandan, hala namus ve şeref üzerine edilen yeminleri hiçbirimiz yadırgamıyoruz. Çünkü kendimize itiraf edemesek de, aslında 80 senedir ciddi bir şizofreni yaşıyoruz. Huzursuzuz. Ve öyle görünüyor ki, bu şizofreniden kurtulmadan huzur bulamayacağız. (DerinSular)
1 Yorum
Yazan:vera Tarih: Mar 11, 2011 | Reply
daha önce duymamıştım atatürk’ün bu sözünü:
‘- Bize göre değil ha çocuklar…’ o hernekadar atatürk olsa da osmanlı’da yetişmiş o kültürü almış biriydi. evet olağanüstü evet ilerigörüşlü ama biraz da ‘biz’dendi. bu söz önemli olmalı inkılaplara bakarken.
bir nesil kendini ancak bu kadar kasabilir: “Demek ki onlar kamusal alanda zinhar tahrik falan olmuyordu!” modern hayat kamusal alan diye birşey çıkarmış karşımıza. ne yapımıza uyuyor, ne canımız kuralına uymak istiyor ama çağdaşlaşmak uğruna katlanıyoruz, katlanamayanları kınıyoruz, ne hoş!