RSS Feed for This Post

Mahkeme: Herkes bebek doğmaz bu ülkede!

Vicdani Retçi Enver Aydemir’in yargılamasının yapıldığı Eskişehir’de, duruşma sonrası yapılan basın açıklamasından dolayı Ahmet Aydemir, Davut Erkan, Fahri Fatih Tezcan, Halil Savda ve Mehmet Atak hakkında Halkı Askerlikten Soğuttukları gerekçesiyle (TCK 318. Madde) iddianame hazırlanmış ve iddianamede “herkes bebek doğar” cümlesi dahi suç unsuru sayılmıştır. İddianame mahkemece kabul edildi ve 5 kişi hakkında dava açıldı.
Davanın ilk duruşması 21 Nisan’da görülmüş, sanıklar herkesin bebek mi yoksa asker olarak mı doğduğunun tespiti bakımından bilirkişi olarak bir doğum uzmanının görüşünün alınmasını istemişti. Ayrıca sanıklar avukatı Sanem Doğanoğlu TCK 318’in anayasaya aykırı olmasından dolayı, mahkemenin maddenin iptali için Anayasa Mahkemesine başvuru yapmasını talep etmişti. Mahkeme bu talepleri incelemek üzere duruşmayı 29 Haziran’a ertelemişti. Anayasaya aykırılık iddiası ciddi görülmediği takdirde dosyada araştırılacak başka bir husus olmadığından bu duruşmada karar verilmesi söz konusudur.

DURUŞMA

Tarih : 29.06.2011
Saat : 14:00
Yer : Eskişehir 4. Sulh Ceza Mahkemesi

 
T.C. ESKİŞEHİR CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI
 
İ D D İ A N A M E  
SUÇ : Halkı Askerlikten Soğutma
SUÇ TARİHİ : 21/01/2010
SEVK MADDESİ : Türk Ceza Kanunu 318/1, Türk Ceza Kanunu 53 maddeleri
 
Soruşturma Evrakı İncelendi:
 
Yukarıda açık kimlikleri yazılı bulunan şüphelilerin 21/01/2010 tarihinde Eskişehir ili Adalar Migros Mağazası önünde vicdani redci Enver Aydemir isimli şahsın tutuklanmasını protesto etmek amacıyla basın açıklaması yaparak “Enver Aydemir vicdanımızdır” şeklinde pankart açıp “herkes bebek doğar, barış için vicdanı redciler, hiç kimse asker doğmaz, biz orduya sadece fındığa gideriz, Enver Aydemir serbest bırakılsın” şeklinde slogan atarak üzerine bulunan halkı askerlik hizmetinden soğutacak etkinlikte bulunma ve propaganda suçunu işledikleri tüm dosya kapsamı ile anlaşıldığından
 
Şüphelilerin yargılamalarının Mahkemenizce yapılarak, yukarıda belirtilen sevk maddeleri gereğince cezalandırılmalarına karar verilmesi kamu adına iddia ve talep olunur. 10/01/2011

Kaynak: baris_icin_vicdani_r​ed@yahoogroups.com

 

… Bu konu içinize dert oluyorsa…

Zorunlu Askerlik Gerekli mi?

Zorunlu Askerlik bir çok insanımız için bir görev ama aynı zamanda bir çile. Ülkemizi savunmanın daha akıllıca bir yolu yok mu? Bu konuyu yaklaşık bir yıl boyunca tartıştık. Üç makale işaret fişeği görevi yaptı. Yüzlerce okurumuz değişik önerilerde bulundu. Kimileri “aman dokunmayın, böyle çok iyi” derken askerliğini yapmış olan arkadaşlar tecrübelerini paylaştı. Evet, belki de ilk defa bu konu gerçekten muhatabı olanlara yani Türkiye’nin vatandaşlarına soruluyor. Zorunlu askerlik gerekli mi? Bir yıllık kolektif çalışmanın ürünü olan bu 276 sayfalık kitap konuyla ilgili herkes için birinci elden bir bilgi kaynağı. Buradan indirebilirsiniz.

 

 Türkiye’nin Ulus-Devlet Sorunu

Devlet gibi soğuk ve katı bir yapı bizimle olan ilişkisini hukuk yerine ırkımıza ya da inançlarımıza göre düzenleyebilir mi? GERÇEK hayatı son derecede dinamik ve renkli biz “insanların”. Birden fazla şehre, mahalleye, gruba, klübe, cemaate, etnik köke, şirkete, mesleğe, gelir grubuna ait olabiliriz ve bu aidiyet hayatımız boyunca değişebilir. Oysa devletimiz hâlâ başörtüsüyle uğraşıyor, kimi devlet memurları “ne mutlu Türk’üm” demeyenleri iç düşman ilân ediyor, Sünnî İslâm derslerini zorla herkese okutuyor… Bizim paramızla, bizim iyiliğimiz için(!) bize rağmen… Kürt sorunu, başörtüsü sorunu, Hıristiyan azınlıklar sorunu… Bizleri sadece “insan” olarak göremeyen devletimizin halkıyla bir sorunu var. Türkiye’nin “sorunlarının” kaynağı sakın ulus-devlet modeli olmasın? 80 sayfalık bu kitap Kurtuluş savaşı’ndan sonra Türkiye’ye giydirilmiş olan deli gömleğine işaret ediyor.  Ne mutlu “insanım” diyene! Kitabı buradan indirin.

 

Türk milliyetçiliği birleştirir mi yoksa parçalar mı?

 İllâ ki bir tutkal/çimento mu gerekiyor? Milliyetçilik tutkalı adil ve müreffeh bir düzene alternatif olabilir mi? Adaletin, hukukun hâkim olmadığı ortamlarda Türklerin kardeşliği ne işe yarar? Belki de Türk Milliyetçiliği diğer milliyetçilikler gibi yok olmaya mahkûm bir söylem. Çünkü var olmak için “ötekine” ihtiyacı var. Ötekileştireceği bir grup bulamazsa kendi içinden “zayıf” bir zümreyi günah keçisi olarak seçiyor. Kürtler, Hıristiyanlar, Eşcinseller, solcular…150 sayfalık bu kitapta Türk Milliyetçiliğini sorguluyoruz. Müslüman ve milliyetçi olunabilir mi? Türkiye’ye faydaları ve zararları nelerdir? Milliyetçiliğin geçmişi ve geleceği, siyasete, barışa, adalete etkisiyle. Buradan indirin. 

Trackback URL

  1. 1 Yorum

  2. Yazan:Ekrem Senai Tarih: Haz 22, 2011 | Reply

    Her Türk asker doğduğuna göre her Türk 16 aylıkken zorunlu hizmetini yapmış oluyor. Zaten askere aldıklarında da mama yemek, yürümek, çim yolmak gibi şeyler yapılıyor. Zaten ilk 16 ay içinde yaptığımız şeyler…
    Tabi gidip Ukrayna’yı fethedeceksek başka, gönüllüsü çok.
    Kılıçdaroğlu kaldırıyordu zorunlu askerliği, bir ses verse de duysak.

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin