SURVIVOR must go on! (Dr. Selma Karışman)
By Tavit Kilimciyan on Haz 4, 2012 in Kapitalizm, Liberalizm, Televizyon, Toplum
Başkasıyla ilişkiye girmek demek, aynı anda onun hakkının da devreye girmesi demektir. Dinî ahlâkın bu doğrultudaki temel tavsiyesinin global ahlâk ilkelerine de aynıyla yansıdığını biliyoruz: “Sana yapılmasını istemediğini sen de başkasına yapma” ve bir üst kademede “kendine nasıl davranılmasını istiyorsan başkasına da öyle davran”. Bu prensipler, demode safsatalar veya ütopik idealler değildir. Rakiplerini devirerek hayatta kalma eylemini, başkalarının iyiliğini isteme erdemiyle kırma gücüne sahiptirler. Diğerini anlamanın, hissetmenin, önem ve değer vermenin ve bu değeri aksiyona dökmenin temel motivasyonu olarak; bireyler arasından topluma, ulustan uluslararasına teşmil edilebilirler. İşte piyasa mantığıyla çelişki tam da bu noktada söz konusudur. Çünkü sadece “iş”in patronları değil, bizatihi bir aktör olarak piyasa; kendi talepleri uğruna feda edilmesi gerektiğinde, etik talepleri, düşünmeye gerek bile kalmadan sırtlarından atan, hatta daha doğrusu sırtlarında bu yükleri hiç taşımayan insanlara prim vermektedir. Beşerî/meslekî olarak ayakta kalmanın sert talepleri, insanları piyasanın/kariyerin gerekleri ile; bir başkasını koruyup kollama, haklarını gözetme arasında ahlâken harap edici tercihlerle yüz yüze getirmektedir. Adada, bir bardak yoğurt etrafında koparılan fırtınaya yarışmacılardan birinin yaptığı yorum, survivor olma açısından yarışma ile hayat arasındaki benzerliği bir kez daha ortaya koymuştur: “Herkese eşit olarak gelen şey eşit olarak dağılmıyor!” TAMAMI
… Bu konuda okumak için…
Önceki makaleler
- Avrupa batmayacak, çoktan battı çünkü…
- Sürdürülebilir Şerefsizlik: Çin ve Avrupa
- IMF neden Krizi körüklemek istiyor?
- Avrupa Muz Cumhuriyeti’nde darbe mevsimi…
- Piyasa Demokrasiyle Savaşırken
- Yunanistan kumar masasında ütülüyor…
… Bu konuda e-kitap …
Liberalizm Demokrasiyi Susturunca
Halkın iradesi liberalizm ile çatışırsa ne olur? 2008′de başlayan ekonomik kriz sürmekte. Eğitim, sağlık ve güvenlik hizmetlerine ayrılan bütçeler kırpılırken batan bankaları kurtarmak için yüz milyarlarca dolar harcanıyor. Alın terinin finans kurumlarına peşkeş çekilmesini istemeyenler protesto ediyor. Ama batılı devletler polis copuyla finans sektörünü savunmaktalar. Ne oldu? Bütün nüfusun binde birini bile temsil etmeyen bankacıların çıkarları geri kalan %99.99′un önüne nasıl geçti? Alıp satma, üretip tüketme özgürlüğü nasıl oldu da halkı finans sektörünün kölesi yaptı? Mal, hizmet ve sermayenin serbest dolaşımı uğruna halkın iradesi çiğnenebilir mi? Okuyacağınız kitap demokrasi ile liberalizmin savaşı üzerinedir. Buradan indirebilirsiniz.
1930 model bir ulus-devletin, bir “devlet babanın” çocuklarıyız. Son derecede “Millî” bir eğitim gördük, öğrenim değil. Hayatta işimize yarayacak meslekî bilgileri ya da eleştirel bir bakışı öğrenmedik “millî” okullarda. “Varlığımızı Türk varlığına armağan etmek” için eğitildik, eğilip büküldük.
Liberallerin dilinden düşmeyen “Bireysel haklar ve özgürlükler” bizim gibi Kemalist çamaşırhanelerde yıkanmış beyinler için çok yeni. Türkiye’de yaşayan insanların ulus-devlet boyunduruğundan kurtulmasında önemli bir rol oynuyor liberaller. Biz de bu kitapta liberalizmin temel tezleriyle uyumlu, bu fikir akımına doğrudan ya da dolaylı destek veren makaleleri birleştirdik. Buradan indirin.
Liberalizm asırlardır bir çok aşamalardan geçmiş, tarihi olaylarla kendisini imtihan etmiş bir düşünce geleneği. Değişmiş yanları var ama sabitleri de var. Bu sabitlerin içinde liberalizmin tehlikeli yönleri hatta YIKICI UNSURLARI da var. Bunları ortaya çıkarmak için “doğru” soruları sormak ve liberal perspektifte kalarak yanıt aramak gerekiyor… Büyük bir kısmı bu gelenekten olan düşünürlerin fikirlerinden istifade ederek liberalizmin kusurlarını ele alıyoruz bu kara kitapta: Adam Smith, Mandeville, John Stuart Mill, Hayek, Friedman, Röpke, Immanuel Kant, Alexis de Tocqville, John Rawls, Popper, Berlin, Mises, Rothbard ve Türkiye’de Mustafa Akyol, Atilla Yayla, Mustafa Erdoğan… Liberallere, liberalimsilere ve anti-liberallere duyurulur. Buradan indirebilirsiniz.
Ey Kapitalizm! Kara Sevdam! / Charles Allen Scarboro
Ne gariptir ki Türkiye’de hemen her kesimden insanı kolaylıkla birleştirebilen bir slogan var: “Kapitalizme Hayır!”. İslâmcı, komünist, ülkücü, Kemalist… Yürüyüşler yapıyorlar. Seminerler düzenliyorlar. “Küresel sermayeye geçit yok!” . İşçilerin sömürülmesinden Afrika’daki açlığa, ortadoğudaki petrol savaşlarından dünyanın kirlenmesine kadar her taşın altından çıkan bir düşman bu. İyi ile kötü arasında bir çizgi çekmek, kötüleri “öteki tarafta” bırakmak… O kadar kolay mı?
“Ah keşke her şey o kadar basit olsaydı. Bütün kötülükleri içi kararmış birileri yapsaydı ve bütün mesele onları bulup yok etmekten ibaret olsaydı. Ne var ki İyi ile Kötü arasındaki çizgi her insanın kalbinden geçiyor. Kim kendi kalbinin bir parçasını yok etmek ister?” (Soljenitsin)
Okuyacağınız bu kitap insanların para ile, tüketim ile kurdukları ilişkiye ışık tutuyor. Charles Allen Scarboro’nun Karl Marx ve Max Weber’in fikirlerinden de isitifade ederek hazırladığı özgün bir çalışma. Scarboro İstanbul’da yaşayan bir Amerikalı. Akademik birikiminin yanı sıra kapitalizmin anavatanından gelmesi, “içimizde yaşayan bir öteki” olması bu kitaba ayrı bir lezzet katıyor. Buradan indirebilirsiniz.