Virginia Woolf / Dışa Yolculuk
By Sevinc Gul on Eyl 26, 2012 in Akıl, Göz, Kitap Alıntısı
“… Yolunu kaybedene kadar öylece yürüyebilirdi yolunu kesen o … ağaç olmasaydı! Sanki dalları yüzüne çarpmışçasına olduğu yerde kalakalmıştı. Sıradan bir ağaçtı aslında ama ona dünyadaki tek ağaçmış gibi hayret verici göründü. Gövdesi karanlıktı. Dallarında ise ışık ve gölge sürekli yer değiştiriyordu, yerden o an fışkırmıştı sanki. Ona bir ömür boyu yetecek bir görüntüydü bu, bir ömür boyu muhafaza edilecek bir andı. Ağaç sıradan ağaçlar kategorisine düşünce gölgesine yerleşti. Kırılgan yeşil yaprakları olan kırmızı çiçeklerden topladı ağacın gölgesinde. Çiçekleri yanyana dizdi okşayarak. Çünkü yalnız başına çıktığı bu gezintide çiçekler ve hatta yerdeki çakıllar bile hayat ve nizam sahibiydiler …”
(Virginia Woolf’un ilk romanı The Voyage Out/Dışa Yolculuk, 1915)
İnsan gözü daha verimli kullanılabilir mi? Aş, eş ve düşmanı gören Et-Göz’ün yanı sıra Hakikat’i görebilecek bir Derin-Göz açılabilir mi? Sanatçı olmayan insanlar için kestirme bir yol belki de Sanat. Çukurların dibinden dağların zirvesine, Yeryüzü’nden Gökyüzü’ne…Sanat’a bakmak için çeşitli yapıtlardan, ressamlardan istifade ettik: Cézanne, Degas, Morisot, Monet, Pissarro, Sisley, Renoir, Guillaumin, Manet, Caillebotte, Edward Hopper, William Turner,Francisco Goya, Paul Delaroche, Rogier van der Weyden, Andrea Mantegna , Cornelis Escher , William Degouve de Nuncques.
Peki ya baktığımızı görmek, gördüğümüzü anlamak? Güzel’i sorgulamak için çağ ve coğrafya ayırmadık, aklımızı uyaracak hikmetli sözlere açtık kapımızı: Mevlânâ Hazretleri, Gazalî Hazretleri, Lao-Tzû, Albert Camus, Guy de Maupassant, Seneca, Kant, Hegel, Eflatun, Plotinus, Bergson, Maslow, … Buradan indirebilirsiniz.