RSS Feed for This Post

Yunanistan: Dış borçlar demokrasinin ve ulusal egemenliğin sonu oldu

Krizden çıkması için Yunanlara adalarını satmasını teklif eden Avrupalılar, Yunan siyasilerle gülerek çekilmiş resimlere şu tepkiyi veriyor artık: “Bu gülüş bize kaç paraya mal olacak?” Yakın tarihinin en büyük ekonomik kriziyle uğraşan Yunanistan’da gazetelerin ilk sayfalarında Avrupa liderlerini ve IMF Başkanı’nı görmek artık sıradanlaştı. Hemen her gün yayımlanan kriz haberlerinde Avrupalı liderlerin Yunanistan için sarf ettikleri acı sözleri duymak Yunanların hiç de hoşuna gitmiyor. Avrupalıların aşağılayıcı tutumuna karşı Yunan millî onuru da ayağa kalkmış durumda. […] Macaristan’ın kriz yaşayacağı söylentilerine Macar Başbakanı Viktor Orban’ın “Yunanistan’ın düştüğü duruma düşmek istemiyoruz.” ifadesi artık ‘iflasın ve batmanın’ Avrupa ekonomi literatüründeki karşılığının ‘Yunanistan’ kelimesi olduğunu ortaya koyuyor.

‘Avrupa’nın şımarık çocuğu’ olarak bilinen ve kişi başına gelirin 22 bin avroya varması ile ‘ekonomi mucizesi’ olarak tanıtılan ülke, bugünlerde protesto eylemleriyle çalkalanıyor. AB fonlarından milyarlarca avro ile kasasını dolduran komşumuz, bugün kendisine verilen her bir ‘cent’ için acı sözler işitmek zorunda kalıyor. Krize ilaç olsun diye ‘toprak satışını’ bile talep eden köşe yazarları ve politikacılar gazetelerin sayfalarını süslüyor. Örneğin Alman Bild gazetesi, “Adalarınızı satın sizi batak Yunanlar” başlığını attı.  […]

Ünlü Alman firması Bosch’un tepe yöneticisi Franz Fehrenbach, Yunanistan’a ağır eleştirilerde bulunan bir diğer isim: “Yunanistan; çalışmayanların, hayalet emeklilerin (öldükleri hâlde emekli maaşları aile üyeleri tarafından alınanlar) ve zengin olduğu hâlde vergi ödemeyenlerin ülkesi. Böyle bir ülkenin AB içerisinde yeri yoktur.” Medeni tarihini Yunanlarla başlatan, demokrasi ve medeniyetin beşiği olarak Yunanistan’ı gören Avrupa, artık ‘para bataklığı’ adını verdiği bu ülkeden en az zararla nasıl kurtulacağını hesap ediyor. 

(Seyit Arslan, Aksiyon)

 

Konuyla ilgili makaleler

 

 

… Bu konuda okumak için…

Liberalizm Demokrasiyi Susturunca

Halkın iradesi liberalizm ile çatışırsa ne olur? 2008′de başlayan ekonomik kriz sürmekte. Eğitim, sağlık ve güvenlik hizmetlerine ayrılan bütçeler kırpılırken batan bankaları kurtarmak için yüz milyarlarca dolar harcanıyor. Alın terinin finans kurumlarına peşkeş çekilmesini istemeyenler protesto ediyor. Ama batılı devletler polis copuyla finans sektörünü savunmaktalar. Ne oldu? Bütün nüfusun binde birini bile temsil etmeyen bankacıların çıkarları geri kalan %99.99′un önüne nasıl geçti? Alıp satma, üretip tüketme özgürlüğü nasıl oldu da halkı finans sektörünün kölesi yaptı? Mal, hizmet ve sermayenin serbest dolaşımı uğruna halkın iradesi çiğnenebilir mi? Okuyacağınız kitap demokrasi ile  liberalizmin savaşı üzerinedir. Buradan indirebilirsiniz. 

 

Liberalizmin Ak Kitabı

1930 model bir ulus-devletin, bir “devlet babanın” çocuklarıyız. Son derecede “Millî” bir eğitim gördük, öğrenim değil. Hayatta işimize yarayacak meslekî bilgileri ya da eleştirel bir bakışı öğrenmedik “millî” okullarda. “Varlığımızı Türk varlığına armağan etmek” için eğitildik, eğilip büküldük.

Liberallerin dilinden düşmeyen “Bireysel haklar ve özgürlükler” bizim gibi Kemalist çamaşırhanelerde yıkanmış beyinler için çok yeni. Türkiye’de yaşayan insanların ulus-devlet boyunduruğundan kurtulmasında önemli bir rol oynuyor liberaller. Biz de bu kitapta liberalizmin temel tezleriyle uyumlu, bu fikir akımına doğrudan ya da dolaylı destek veren makaleleri birleştirdik. Buradan indirin.

 

 

 Liberalizmin Kara Kitabı

Liberalizm asırlardır bir çok aşamalardan geçmiş, tarihi olaylarla kendisini imtihan etmiş bir düşünce geleneği. Değişmiş yanları var ama sabitleri de var. Bu sabitlerin içinde liberalizmin tehlikeli yönleri hatta YIKICI UNSURLARI da var. Bunları ortaya çıkarmak için “doğru” soruları sormak ve liberal perspektifte kalarak yanıt aramak gerekiyor… Büyük bir kısmı bu gelenekten olan düşünürlerin fikirlerinden istifade ederek liberalizmin kusurlarını ele alıyoruz bu kara kitapta: Adam Smith, Mandeville, John Stuart Mill, Hayek, Friedman, Röpke, Immanuel Kant, Alexis de Tocqville, John Rawls, Popper, Berlin, Mises, Rothbard ve Türkiye’de Mustafa Akyol, Atilla Yayla, Mustafa Erdoğan… Liberallere, liberalimsilere ve anti-liberallere duyurulur. Buradan indirebilirsiniz.

Trackback URL

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin