RSS Feed for This Post

Malan Barkirin / Özlem Yağız, Yıldız Amca, Emine Uçak Erdoğan, Necla Saydam

Eren Özdemir

Otuz yılı aşkın bir süredir ülkemizin en can yakıcı meselelerinden biri olan Kürt sorunu için herkes ‘çözüm’ arayışı içinde. Kalıcı bir çözüme giden yol ise en çok da mağduru dinlemekten ve anlamaktan geçiyor. Bu düşünceyle yola çıkan Özlem Yağız-D. Yıldız Amca -Emine Uçak Erdoğan-Necla Saydam kulak verdikleri zorunlu göç anlatılarını Malan Barkirin adıyla kitaplaştırdılar. Timaş Yayınları’ndan çıkan kitabın adı Şivan Perver tarafından Dersim göçü için bestelenmiş Malan Barkir’den esinlenerek konulmuş. Meselenin aslına vâkıf olmayı düşünenlere çok şey söyleyen bu sözlü tarih çalışması için dört arkadaş İstanbul, Diyarbakır, Midyat başta olmak üzere Balıkesir, İzmit, Şırnak ve Antalya’da zorunlu göçe dair tanıklıkları olan ailelerle birebir görüşmeler yapmış. Kitabın yazarlarından Özlem Yağız, önsözde bu çalışmanın ortaya çıkış hikayesini şöyle anlatıyor: “Zorunlu göç meselesini yıllardır dert edinen dört arkadaş, iki sene evvel bizi duygusal olarak çokça zorlayacağını bildiğimiz ‘bir yolculuğa’ başladık. Zorunlu göç olaylarının yoğunlukla yaşandığı 90’lı yıllardan günümüze yaklaşık 20 yıllık bir zaman geçmişti. Ve bu konuda istatistik verilere, sözlü tarih çalışmalarına dayanan araştırmalar, kitaplar, makaleler de yazılmıştı. Ancak tüm bu çalışmalar içerisinde yeterince üzerinde durulmadığını düşündüğümüz bir konu vardı: Zorunlu göç olaylarını yaşayan insanların o günlerde neler yaşadığının yanı sıra hayatlarının o günden sonra nasıl bir seyir aldığının izini süren kişisel anlatılar. Göç sonucunda yerleşilen topraklarda hissedilen ya da hissedilemeyen aidiyet duygusunu, göç edilen topraklara olan özlemi, yozlaşma ve suç oranındaki artış ile zorunlu göçün ilişkisini, göçü yaşayan insanların geçmişe bakışlarını, geleceğe dair ümitlerini, göçten sonraki yaşamlarını, kısacası zorunlu göç mağdurlarının göçten ne şekilde etkilendiğini bütün boyutlarıyla ele alabilmek, onların topluma seslenişleri için bir aracı olabilmek amacıyla bu çalışmaya başladık.”
Mülakatları yaparken her kişiye ve aileye aynı sorular sorulmamış ancak bir çerçeve çizebilmek adına bazı üst başlıklar oluşturulmuş. “Göçün yoksulluk boyutuna değinmek, ağır zorunlu göç vakalarına, faili meçhul olaylara dair tanıklıklar almak, zorunlu göçü yaşayan farklı meslek gruplarından insanlarla röportaj yapmak, sokakta çalışan, TMK’dan hüküm giymiş çocukların hikâyelerinde göçün izini sürmek, Kürt halkıyla aynı coğrafyada yaşayan gayrimüslimlerin ve diğer etnik grupların zorunlu göç günlerinde neler yaşadıklarını takip etmek” bu başlıklardan bazıları. Bu çerçevede seyyar satıcılardan sokakta mendil satan çocuklara, tarım işçilerinden tekstil işçilerine, katı atık işçilerine kadar birçok insanın göç hikâyesine yer verilmiş kitapta. Bu tanıklıklar herkesin ‘barış’ istediği bir ortamda büyük önem taşıyor.

 

… E-kitap okumak için…

Kitap tanıtan kitap 4

Alışılagelmiş kitap sunumlarından farklı bir çalışma bu. Neden? Öncelikle kitap tanıtan kitap serisinde tanıtımı yazanlar da tıpkı tanıtılan sanatçı ve filozoflar gibi birer yazar. Bir çoğu profesyonel ve yarı-profesyonel olarak yazı hayatlarını sürdürmekteler. Ek olarak… katkıda bulunan yazarlar eserin güzelliği kadar kendi iç güzelliklerini, kişisel tecrübelerini, eserle ve yazarla tanışma serüvenlerini de ortaya koyuyorlar. Bu bakımdan kitap tanıtan kitap Aktaş, Kafka, Ramazanoğlu veya Kazancakis ile olduğu kadar Başarslan, Gürkan, Becer ve Özdemir ile de tanışmanın veya mevcut dostluğu ilerletmenin güzel bir yolu. Bu 4cü kitapta Yine « ağır » konuklarımız var : Franz Kafka, Cihan Aktaş, Michel Houellebecq, Yıldız Ramazanoğlu, Nikos Kazancakis, Ali Şeriati, Jacques Derrida, Selim İleri, André Gide. 20 farklı kitap, Rusya, Fransa, İran, Almanya ve Türkiye’den 20 yazar. 98 sayfalık bu kitabı, kitap tanıtan kitapların dördüncüsün ilginize sunuyoruz. Buradan indirebilirsiniz.

Kitap tanıtan kitap 3

İnsanları birleştiren, engelleri ortadan kaldıran bir eylem yazmak… ve tabi okumak. Heinrich Böll, Sadık Yalsızuçanlar, Jean-Paul Sartre, Leyla İpekçi, Samuel Beckett, Peyami Safa, Immanuel Wallerstein, Marilyn Monroe veya Baudelaire… Farklı ülkelerde yaşamış, farklı kaygılarla yazmış olsalar da bütün yazarlar bir iz bırakmak, günü gelince başka insanlarca okunmak isterler. Evet… Yazmak vermektir. Kitap tanıtan kitaplarımızın üçüncüsünü ilginize sunuyoruz. Buradan indirebilirsiniz.

Kitap Tanıtan Kitap 2

Kitap tanıtan Kitapların birincisi kadar sevildi, o kadar çok ilgi gördü ki ikincisini yayınlamak için sabırsızlanıyorduk. Yeniden 44 kitap tanıtımıyla geliyoruz karşınıza: Dostoyevski, Sezai Karakoç, Yıldız Ramazanoğlu, Jean Paul Sartre, Amin Maalouf, Taha Akyol, Hasan Cemal, Ali Şeriati, William C. Chittick, Alain Touraine, Muhyiddin İbn Arabi Hazretleri… Farklı asırlar, farklı coğrafyalar, farklı konularla dergi tadında bir kitap… Ortak olan tek şey İnsan belki de? İnsan’ın iç dünyasındaki saklı hazineleri paylaşma muradı…Buradan indirebilirsiniz.

Kitap Tanıtan Kitap 1

Kitap okumak… Jean Paul Sartre, Nazan Bekiroğlu, Toshihiko Izutsu, Henri Bergson, Mustafa Kutlu, Dostoyevski, Elif Şafak, Clausewitz, Sadık Yalsızuçanlar, Alber Camus ile sohbet etmek… Suyun resmine bakmakla yetinmeyen, su içmek isteyenler için var kitaplar. Mesnevî var, El-Munkızü Min-ad-dalâl, Kitab Keşf al Mânâ, Er-Risâletü’t-tevhîd var. Elinizdeki bu kitap Derin Düşünce yazarlarının seçtiği kitapların tanıtımlarını içeriyor. Bizdeki yansımalarını, eserlerin ve yazarların bıraktığı izleri. Farklı konularda 44 kitap, 170 sayfa. Zaman’a ayıracak vakti olanlar için… Buradan indirebilirsiniz.

Trackback URL

Sorry, comments for this entry are closed at this time.