Kürk Mantolu Madonna / Sabahattin Ali
By Ayla Chignardet on Kas 11, 2012 in Görmek, Göz, Kâinat, Kitap Alıntısı
“… bir kadın, tren penceresinden dışarı bakabilir, bu sırada gözüne bir kömür parçası kaçar, o ehemmiyet vermeden bunu ovuşturur ve bu minimini hadise dünyanın en güzel gözlerinden birini kör edebilirdi. göz mü mühim, kömür parçası mı? asıl hayat teferruattan ibarettir. bizim mantığımızla hayatın mantığı asla birbirine uymuyor …”
… Görmek üzerine e-kitap okumak için…
İnsan gözü daha verimli kullanılabilir mi? Aş, eş ve düşmanı gören Et-Göz’ün yanı sıra Hakikat’i görebilecek bir Derin-Göz açılabilir mi? Sanatçı olmayan insanlar için kestirme bir yol belki de Sanat. Çukurların dibinden dağların zirvesine, Yeryüzü’nden Gökyüzü’ne…Sanat’a bakmak için çeşitli yapıtlardan, ressamlardan istifade ettik: Cézanne, Degas, Morisot, Monet, Pissarro, Sisley, Renoir, Guillaumin, Manet, Caillebotte, Edward Hopper, William Turner,Francisco Goya, Paul Delaroche, Rogier van der Weyden, Andrea Mantegna , Cornelis Escher , William Degouve de Nuncques … Peki ya baktığımızı görmek, gördüğümüzü anlamak? Güzel’i sorgulamak için çağ ve coğrafya ayırmadık, aklımızı uyaracak hikmetli sözlere açtık kapımızı: Mevlânâ Hazretleri, Gazalî Hazretleri, Lao-Tzû, Albert Camus, Guy de Maupassant, Seneca, Kant, Hegel, Eflatun, Plotinus, Bergson, Maslow, … Buradan indirebilirsiniz.
Sanat Yoluyla Hakikat Bulunur mu?
Gözlerimizin sınırlı oluşu sayesinde algılıyoruz kavramları. Immanuel Kant’ın meşhur bir güvercini vardır, havayı iterek uçar ama havanın direncinden yakınır durur. “Hava olmasaydı daha hızlı uçabilirdim” der. İnanmak zor ama … eğer sınırsız görme kabiliyetine sahip olsaydık hiç bir şey göremezdik! güneşe dürbünle bakan biri gibi kör olurduk. Hakikat’i görmekte zorluk çekmemizin sebebi O’nun gizli olması değil tersine aşikar olmasıdır. Aksi takdirde Hakikat’i içeren, kapsayan ve perdeleyen daha hakikî bir Hakikat olması gerekirdi. İşte bu sebeple Hakikat’i görmek için Bilim’e değil Sanat’a ihtiyacımız var, bilmek için değil bulmak söz konusu olduğu için. Derin Düşünce yazarları Sanat-Hakikat ilişkisi üzerine yazdılar. Buradan indirebilirsiniz.
1 Yorum
Yazan:Psikolog Hüseyin KAÇIN Tarih: Oca 24, 2013 | Reply
EŞCİNSELLİK ve KÜRK MANTOLU MADONNA :
RAİF EFENDİ EŞCİNSEL MİDİR?
Kürk Mantolu Madonnayı okuduğumda Raif Bey’in benim gibi bir eşcinsel olduğunu farkettim. tek farkımız o, bunun farkında değildi ve iyi ki de değildi. aradığı özgüveni, iradi duruşu, gücü bir bayanda gördü ve ona tutundu. bu onun hayatını sürdürmesine yeten bir motivasyondu. bense cinselliği yaşadığı istismar neticesinde tanımış ve aradığı bu unsurların sadece bir erkekte olabileceği kanısıyla hayatında kadınların varlığına hiç şans tanımamış bir şanssız olarak Raif Bey gibi ne olduğundan habersiz kalmamışım.
işte böyle içimdeki Raif Bey’i tanımış fakat Raif Bey gibi pasif ve silik bir yaşantıdan ziyade önce yaşadığı sorunu tanıyıp teşhis koymuş ve tedavi olan, Raif Bey’in yaşadığı aile hayatını, bu bilinçle daha kaliteli ve verimli bir şekilde geçirebileceğine inanan bir eşcinsel olarak umutla yazıyorum bu yazımı. iyi geceler.
http://www.huseyinkacin.com
http://www.huseyinkacin.com/forum/index.php?topic=1184.0
okumak için tıklayınız