Dikkat Kitap: Banka Ordudan Tehlikelidir
By admin on Ara 6, 2012 in Demokrasi, Dikkat Kitap, Ekonomi, İnsan ve Para, Kapitalizm, Kriz Çıkarma Özgürlüğü, Liberal Totalitarizm
Atina’da, Roma’da, Madrid’de ve Washington’da artık halkın değil bankaların dediği oluyor. Batı’da demokrasi geriliyor, yeni bir düzen kuruluyor. Alıp satma özgürlüğü nasıl oldu da halkı bankaların kölesi yaptı?
İnsanî değerlerin değil maddî değerlerin hakim olduğu her toplum kendi arsızlığı altında ezilmeye mahkûm aslında. Thomas Jefferson, George Washington, Max Weber, Hannah Arendt, Karl Marx ve Alexis de Tocqueville’in eserlerinde ısrarla üzerinde durulan bir mesele bu. Zenginleşmeye ve para ile daha çok haz almaya odaklanan insanlar bencilleşiyorlar. Siyasetten, cemiyetin dertlerinden uzak, oy kullanmaya bile üşenen bir güruh çıkıyor meydana.
Tam da bu yüzden Batı’da demokrasinin en büyük düşmanı batılı insan modeli oldu. Kendini özel hayatına hapseden, lüks tüketime, tatile, konfora odaklanan batılı insanlar politikadan uzaklaştılar. Bu refah toplumunun bireyleri diğer insanların dertlerine duyarsızlaştı. Para bu süreçte kutsallaştı. Yine bu yüzden bankalar ve bankacılar ilahlaşarak hukukun üstüne çıkabildiler.
İşte bu fikrî zemindir sermayeyi aşırı büyüten, savcıları, hakimleri bile etkisiz hale getiren. Bankacılarına söz geçiremeyen batı toplumları tıpkı 1980′lerde ordusuna söz geçiremeyen Türkiye’nin durumuna düştüler… Peki 2008 ekonomik kriz süreci nasıl gelişti? Krizi tetikleyen ve büyüten ne oldu?
Bize yansıtılanın aksine, 2008’de Amerikan emlâk sektöründen başlayan kriz öngörülemez bir felaket değildi. Yapılan düpedüz bir piyasa darbesi idi aslında. Tasarlanmış, planlanmış, yürürlüğe konmuş bir operasyon. Bu operasyonu yöneten insanlar daha 1980’lerde Batı adaletinin üzerine çıkmışlardı. Krizi frenleyecek yasal engelleri bir bir kaldırdılar, krizin küreselleşmesini sağlayacak mekanizmaları yine onlar kurdular. Yaklaşık 40-50 kişilik bir ekip. Kriz sürecinden zenginleşerek ve güçlenerek çıktılar. Banka kurtarma operasyonlarıyla halen zenginleşmekteler.
Elinizdeki 60 sayfalık bu e-kitap Batı’da demokrasinin gerileme sürecini sorguluyor:
- Demokrasinin zayıf noktaları nelerdir? Bankalar nasıl oldu da halkın iradesini ayaklar altına alabildiler?
- “Hukuk devleti” diyerek örnek aldığımız demokratik ülkeler neden bu Piyasa Darbesi‘ne engel olamadılar?
- Askerî darbelerden yakasını kurtaran Türkiye’de hükümet Piyasa Darbesi ile devrilebilir mi?
4 Yorum
Yazan:Derin Düşünce (@DDGrubu) Tarih: Ara 6, 2012 | Reply
Dikkat Kitap: Banka Ordudan Tehlikelidir: http://t.co/87aKB1m6
Yazan:Güncel Haberler (@guncelhaberler) Tarih: Ara 6, 2012 | Reply
Dikkat Kitap: Banka Ordudan Tehlikelidir: http://t.co/s3XHwFHx
Yazan:Doğan Tarih: Kas 14, 2019 | Reply
Merhabalar, bu şekilde Bankanın Hukuk u yok edeceği şeklinde bir kitap paylaşmıştınız daha öncelerde indirip bir kısmını da okumuştum hatta telefonum bozulunca silinmiş hepsi daha sonra o kitaba ulaşamadım.
Mail olarak iletebilir misiniz rica etsem
Yazan:my Tarih: Kas 15, 2019 | Reply
Selamlar size ayni konuda 3 farkli kitabi yoruma koydugunuz mail adresinize gönderdik.
Kolay gelsin