Halk iradesi yerine bankaların iradesi konursa ne olur?
By Aylin do Nascimento on Oca 17, 2013 in Avrupa Birliği, Ekonomi, Kapitalizm, Kriz Çıkarma Özgürlüğü, Liberalizm
“… Portekiz’de şirketlerin şüpheli alacakları 11 milyar avro ile %10 barajını aştı. Bankalardaki riskli krediler de %7’ye yaklaştı. Tüketici kredilerinde de durum parlak değil, riskli kredilerin seviyesi yaklaşık 5 milyar avro. Portekiz 2011’den beri AB’nin oksijen çadırında. Avrupa Merkez Bankası’nın dayattığı liberal politikalar ve bütçe kesintileri yüzünden işsizlik %16’ya fırladı …” (Le Monde)
“… Portekiz ekonomisi, yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,6 daraldı. Portekiz Ulusal İstatistik Enstitüsünün verilerine göre, ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılası 2012’nin üçüncü çeyreğinde çeyrek bazda yüzde 0,6, yıllık bazda ise yüzde 1,7 daraldı. Daha önce açıklanan tahminlerde, ülke ekonomisinin Temmuz-Eylül (2012) döneminde çeyrek bazda yüzde 0,4 daraldığını belirtmişti. Portekiz hükümeti, ekonominin 2012’nin tamamında yüzde 1,6, 2013’te ise yüzde 3 daralacağını tahmin ediyor …” (EuroNews)
Bankacılarına söz geçiremeyen batı ülkeleri tıpkı 1980′lerde ordusuna söz geçiremeyen Türkiye’nin durumuna düştüler. Zira bize yansıtılanın aksine, 2008’de Amerikan emlâk sektöründen başlayan kriz öngörülemez bir felaket değildi. Yapılan düpedüz bir piyasa darbesi idi aslında. Tasarlanmış, planlanmış, yürürlüğe konmuş bir operasyon. Bu operasyonu yöneten insanlar daha 1980’lerde Batı adaletinin üzerine çıkmışlardı. Krizi frenleyecek yasal engelleri bir bir kaldırdılar, krizin küreselleşmesini sağlayacak mekanizmaları yine onlar kurdular. Elinizdeki 60 sayfalık bu e-kitap Batı’da demokrasinin gerileme sürecini sorguluyor:Demokrasinin zayıf noktaları nelerdir? Bankalar nasıl oldu da halkın iradesini ayaklar altına alabildiler? “Hukuk devleti” diyerek örnek aldığımız demokratik ülkeler neden bu Piyasa Darbesi‘ne engel olamadılar?Askerî darbelerden yakasını kurtaran Türkiye’de hükümet Piyasa Darbesi ile devrilebilir mi? Buradan indirebilirsiniz.
Liberalizm Demokrasiyi Susturunca
Halkın iradesi liberalizm ile çatışırsa ne olur? 2008′de başlayan ekonomik kriz sürmekte. Eğitim, sağlık ve güvenlik hizmetlerine ayrılan bütçeler kırpılırken batan bankaları kurtarmak için yüz milyarlarca dolar harcanıyor. Alın terinin finans kurumlarına peşkeş çekilmesini istemeyenler protesto ediyor. Ama batılı devletler polis copuyla finans sektörünü savunmaktalar. Ne oldu? Bütün nüfusun binde birini bile temsil etmeyen bankacıların çıkarları geri kalan %99.99′un önüne nasıl geçti? Alıp satma, üretip tüketme özgürlüğü nasıl oldu da halkı finans sektörünün kölesi yaptı? Mal, hizmet ve sermayenin serbest dolaşımı uğruna halkın iradesi çiğnenebilir mi?Okuyacağınız kitap demokrasi ile liberalizmin savaşı üzerinedir. Buradan indirebilirsiniz.
1930 model bir ulus-devletin, bir “devlet babanın”çocuklarıyız. Son derecede “Millî” bir eğitim gördük, öğrenim değil. Hayatta işimize yarayacak meslekî bilgileri ya da eleştirel bir bakışı öğrenmedik “millî” okullarda.“Varlığımızı Türk varlığına armağan etmek” için eğitildik, eğilip büküldük.
Liberallerin dilinden düşmeyen “Bireysel haklar ve özgürlükler” bizim gibi Kemalist çamaşırhanelerde yıkanmış beyinler için çok yeni. Türkiye’de yaşayan insanların ulus-devlet boyunduruğundan kurtulmasında önemli bir rol oynuyor liberaller. Biz de bu kitaptaliberalizmin temel tezleriyle uyumlu, bu fikir akımına doğrudan ya da dolaylı destek veren makaleleri birleştirdik. Buradan indirin.
Liberalizm asırlardır bir çok aşamalardan geçmiş, tarihi olaylarla kendisini imtihan etmiş bir düşünce geleneği. Değişmiş yanları var ama sabitleri de var. Bu sabitlerin içinde liberalizmin tehlikeli yönleri hatta YIKICI UNSURLARI da var. Bunları ortaya çıkarmak için “doğru” soruları sormak ve liberal perspektifte kalarak yanıt aramak gerekiyor… Büyük bir kısmı bu gelenekten olan düşünürlerin fikirlerinden istifade ederek liberalizmin kusurlarını ele alıyoruz bu kara kitapta: Adam Smith, Mandeville, John Stuart Mill, Hayek, Friedman, Röpke, Immanuel Kant, Alexis de Tocqville, John Rawls, Popper, Berlin, Mises, Rothbard ve Türkiye’de Mustafa Akyol, Atilla Yayla, Mustafa Erdoğan… Liberallere, liberalimsilere ve anti-liberallere duyurulur. Buradan indirebilirsiniz.
2 Yorum
Yazan:Derin Düşünce (@DDGrubu) Tarih: Oca 17, 2013 | Reply
Halk iradesi yerine bankaların iradesi konursa ne olur?: http://t.co/QL7MtzFP
Yazan:Güncel Haberler (@guncelhaberler) Tarih: Oca 17, 2013 | Reply
Halk iradesi yerine bankaların iradesi konursa ne olur?: http://t.co/tgwxUwcS