Gençleri kendi ülkesinden kovma özgürlüğü
By Aylin do Nascimento on Şub 5, 2013 in Kapitalizm, Kriz Çıkarma Özgürlüğü, Liberalizm
“… İspanya’da finansal krizin sosyo ekonomik hayata etkisi gün geçtikçe artıyor. Uzayan krizle birlikte ülkenin geleceği anlamına gelen gençler arasında umutsuzluğun yayıldığı görülüyor. Ocak ayı verileri bir önceki ayla kıyaslandığında İspanya’da 25 yaş altında işsizliğin bir ayda yüzde 2.7 arttığını ortaya koyarken gençler çareyi yurtdışında arıyor. İlk akla gelen kaçış yeri ise ekonomik durumuyla tüm Avrupa Birliği’nden farklı bir yerde duran Almanya. Almanca kurslarına olan rağbette belirgin bir artış görülürken bir önceki yıla kıyasla Goethe Institute kayıtlarına bunun yansıması yüzde 75. Kursa yeni başlayan bir öğrenci İspanya şartlarında kalmasının, eğitim yıllarının harcanması anlamına geleceğini ifade ediyor:
“Burada hiçbir şey yok. Evet kalabilirim ancak kendimi yetiştirdiğimden çok farklı bir alanda çalışabilirim. Ben 5 yıl eğitim aldım, ailem bana o kadar yatırım yaptı. Hepsi boşuna mıydı?”
Ülkede iş bulma kurumuna kayıtlı olan işsiz sayısı 4 milyon 980 bini bulmuş durumda. Resmi kurumlara kayıtlı olmayan kişiler de eklendiğinde bu rakam 6 milyona ulaşıyor. Bu da toplam işgücünün yüzde 24’ü anlamına geliyor …” (EuroNews)
… Bu konuda e-kitap okumak için…
Bankacılarına söz geçiremeyen batı ülkeleri tıpkı 1980′lerde ordusuna söz geçiremeyen Türkiye’nin durumuna düştüler. Zira bize yansıtılanın aksine, 2008’de Amerikan emlâk sektöründen başlayan kriz öngörülemez bir felaket değildi. Yapılan düpedüz bir piyasa darbesi idi aslında. Tasarlanmış, planlanmış, yürürlüğe konmuş bir operasyon. Bu operasyonu yöneten insanlar daha 1980’lerde Batı adaletinin üzerine çıkmışlardı. Krizi frenleyecek yasal engelleri bir bir kaldırdılar, krizin küreselleşmesini sağlayacak mekanizmaları yine onlar kurdular. Elinizdeki 60 sayfalık bu e-kitap Batı’da demokrasinin gerileme sürecini sorguluyor:Demokrasinin zayıf noktaları nelerdir? Bankalar nasıl oldu da halkın iradesini ayaklar altına alabildiler? “Hukuk devleti” diyerek örnek aldığımız demokratik ülkeler neden bu Piyasa Darbesi‘ne engel olamadılar?Askerî darbelerden yakasını kurtaran Türkiye’de hükümet Piyasa Darbesi ile devrilebilir mi? Buradan indirebilirsiniz.
Liberalizm Demokrasiyi Susturunca
Halkın iradesi liberalizm ile çatışırsa ne olur? 2008′de başlayan ekonomik kriz sürmekte. Eğitim, sağlık ve güvenlik hizmetlerine ayrılan bütçeler kırpılırken batan bankaları kurtarmak için yüz milyarlarca dolar harcanıyor. Alın terinin finans kurumlarına peşkeş çekilmesini istemeyenler protesto ediyor. Ama batılı devletler polis copuyla finans sektörünü savunmaktalar. Ne oldu? Bütün nüfusun binde birini bile temsil etmeyen bankacıların çıkarları geri kalan %99.99′un önüne nasıl geçti? Alıp satma, üretip tüketme özgürlüğü nasıl oldu da halkı finans sektörünün kölesi yaptı? Mal, hizmet ve sermayenin serbest dolaşımı uğruna halkın iradesi çiğnenebilir mi?Okuyacağınız kitap demokrasi ile liberalizmin savaşı üzerinedir. Buradan indirebilirsiniz.
1930 model bir ulus-devletin, bir “devlet babanın”çocuklarıyız. Son derecede “Millî” bir eğitim gördük, öğrenim değil. Hayatta işimize yarayacak meslekî bilgileri ya da eleştirel bir bakışı öğrenmedik “millî” okullarda.“Varlığımızı Türk varlığına armağan etmek” için eğitildik, eğilip büküldük.
Liberallerin dilinden düşmeyen “Bireysel haklar ve özgürlükler” bizim gibi Kemalist çamaşırhanelerde yıkanmış beyinler için çok yeni. Türkiye’de yaşayan insanların ulus-devlet boyunduruğundan kurtulmasında önemli bir rol oynuyor liberaller. Biz de bu kitaptaliberalizmin temel tezleriyle uyumlu, bu fikir akımına doğrudan ya da dolaylı destek veren makaleleri birleştirdik. Buradan indirin.
Liberalizm asırlardır bir çok aşamalardan geçmiş, tarihi olaylarla kendisini imtihan etmiş bir düşünce geleneği. Değişmiş yanları var ama sabitleri de var. Bu sabitlerin içinde liberalizmin tehlikeli yönleri hatta YIKICI UNSURLARI da var. Bunları ortaya çıkarmak için “doğru” soruları sormak ve liberal perspektifte kalarak yanıt aramak gerekiyor… Büyük bir kısmı bu gelenekten olan düşünürlerin fikirlerinden istifade ederek liberalizmin kusurlarını ele alıyoruz bu kara kitapta: Adam Smith, Mandeville, John Stuart Mill, Hayek, Friedman, Röpke, Immanuel Kant, Alexis de Tocqville, John Rawls, Popper, Berlin, Mises, Rothbard ve Türkiye’de Mustafa Akyol, Atilla Yayla, Mustafa Erdoğan… Liberallere, liberalimsilere ve anti-liberallere duyurulur. Buradan indirebilirsiniz.
2 Yorum
Yazan:Derin Düşünce (@DDGrubu) Tarih: Şub 5, 2013 | Reply
Gençleri kendi ülkesinden kovma özgürlüğü: http://t.co/UCAhaKzH
Yazan:Güncel Haberler (@guncelhaberler) Tarih: Şub 5, 2013 | Reply
Gençleri kendi ülkesinden kovma özgürlüğü: http://t.co/oTRB5ZtC