Kriz çıkartanlar hukukun üstünde midir?
By Jonathan Kucukarabaci on Şub 11, 2013 in Ekonomi, Kriz Çıkarma Özgürlüğü, liberalizmin kusurlari
“… Amerikan hükümeti mortgage kredilerinin derecelendirilmesini sorguluyor. Mortgage kredilerindeki batıklar 2007-2008’de patlak veren finansal krizin tetikleyicilerinden biri olarak görülüyor. Soruşturma kapsamında öncelikle mercek altına alınan kuruluşlar Standard and Poor’s ve Mc Graw Hill. S&P’ye çıkarılmak istenen tazminat faturası 5 milyar Dolar tutarında.
Derecelendirme kuruluşları muhtemel bazı riskleri yok saymak ve kredileri gerçek konumlarının üzerinde değerlendirerek zarara sebebiyet vermekle suçlanıyor. Fakat denetlemelerin neden yalnızca bazı kuruluşlar üzerinde yoğunlaştığı sorusunun cevabı ise açık olarak verilmiyor. Standard and Poor’s‘tan yapılan açıklamada ise suçlamaların gerçek ve hukuksal dayanaklarının bulunmadığı iddia edildi. Dava konusu olacaklarının açıklanmasına göre kredi derecelendirme kuruluşlarının borsalardaki hisseleri de değer kaybına uğradı …” (EuroNews)
… Bu konuda e-kitap okumak için…
Bankacılarına söz geçiremeyen batı ülkeleri tıpkı 1980′lerde ordusuna söz geçiremeyen Türkiye’nin durumuna düştüler. Zira bize yansıtılanın aksine, 2008’de Amerikan emlâk sektöründen başlayan kriz öngörülemez bir felaket değildi. Yapılan düpedüz bir piyasa darbesi idi aslında. Tasarlanmış, planlanmış, yürürlüğe konmuş bir operasyon. Bu operasyonu yöneten insanlar daha 1980’lerde Batı adaletinin üzerine çıkmışlardı. Krizi frenleyecek yasal engelleri bir bir kaldırdılar, krizin küreselleşmesini sağlayacak mekanizmaları yine onlar kurdular. Elinizdeki 60 sayfalık bu e-kitap Batı’da demokrasinin gerileme sürecini sorguluyor:Demokrasinin zayıf noktaları nelerdir? Bankalar nasıl oldu da halkın iradesini ayaklar altına alabildiler? “Hukuk devleti” diyerek örnek aldığımız demokratik ülkeler neden bu Piyasa Darbesi‘ne engel olamadılar?Askerî darbelerden yakasını kurtaran Türkiye’de hükümet Piyasa Darbesi ile devrilebilir mi? Buradan indirebilirsiniz.
Liberalizm Demokrasiyi Susturunca
Halkın iradesi liberalizm ile çatışırsa ne olur? 2008′de başlayan ekonomik kriz sürmekte. Eğitim, sağlık ve güvenlik hizmetlerine ayrılan bütçeler kırpılırken batan bankaları kurtarmak için yüz milyarlarca dolar harcanıyor. Alın terinin finans kurumlarına peşkeş çekilmesini istemeyenler protesto ediyor. Ama batılı devletler polis copuyla finans sektörünü savunmaktalar. Ne oldu? Bütün nüfusun binde birini bile temsil etmeyen bankacıların çıkarları geri kalan %99.99′un önüne nasıl geçti? Alıp satma, üretip tüketme özgürlüğü nasıl oldu da halkı finans sektörünün kölesi yaptı? Mal, hizmet ve sermayenin serbest dolaşımı uğruna halkın iradesi çiğnenebilir mi?Okuyacağınız kitap demokrasi ile liberalizmin savaşı üzerinedir. Buradan indirebilirsiniz.
2 Yorum
Yazan:Güncel Haberler (@guncelhaberler) Tarih: Şub 11, 2013 | Reply
Kriz çıkartanlar hukukun üstünde midir?: http://t.co/kSaAtS2d
Yazan:Derin Düşünce (@DDGrubu) Tarih: Şub 11, 2013 | Reply
Finansal Krizi çıkartanlar hukukun üstünde midir?: http://t.co/pdIERDxt