Resim Sanatında Maneviyat / Wassily Kandinsky
By my on May 4, 2013 in Görmek, Kitap Alıntısı, Soyut Sanat (Kaynak)
“… Renk denilen şey sınırsızca yayılmaz. Sınırsız bir kırmızıyı düşünemeyiz, zihnimizde temsil edemeyiz. Ama ‘kırmızı’ kelimesini duyduğumuzda bu kırmızı zihnimizde sınırlı bir temsil değildir. Sınır düşünce ile konur, icabında zorla konmalıdır. Kırmızı cismen görünmediği ama soyut olarak zihnimizde temsil edildiği vakit içimizde iki yankı bulur: Biri kesin ve net, diğeri belirsiz, ucu açık.
Kelime ile yankı yapan bu kırmızının bir sıcaklığı ya da soğukluğu yok. Zihnin görüşü için ‘belirsiz, ucu açık’ dememin sebebi bu. Fakat bir de kesin, net olan taraf var. Çünkü kalıcı olan içimizdeki yansıması ki detayları dikkate almayı gerektiren geçici eğilimlerinden kurtulmuş bir yansıma bu …”
Kandinsky üzerine ilginç bir video: Soyut Sanat: Kandinsky Etkisi
… Bu konu ilginizi çekiyorsa…
İnsan gözü daha verimli kullanılabilir mi? Aş, eş ve düşmanı gören Et-Göz’ün yanı sıra Hakikat’i görebilecek bir Derin-Göz açılabilir mi? Sanatçı olmayan insanlar için kestirme bir yol belki de Sanat. Çukurların dibinden dağların zirvesine, Yeryüzü’nden Gökyüzü’ne…Sanat’a bakmak için çeşitli yapıtlardan, ressamlardan istifade ettik: Cézanne, Degas, Morisot, Monet, Pissarro, Sisley, Renoir, Guillaumin, Manet, Caillebotte, Edward Hopper, William Turner,Francisco Goya, Paul Delaroche, Rogier van der Weyden, Andrea Mantegna , Cornelis Escher , William Degouve de Nuncques.
Peki ya baktığımızı görmek, gördüğümüzü anlamak? Güzel’i sorgulamak için çağ ve coğrafya ayırmadık, aklımızı uyaracak hikmetli sözlere açtık kapımızı: Mevlânâ Hazretleri, Gazalî Hazretleri, Lao-Tzû, Albert Camus, Guy de Maupassant, Seneca, Kant, Hegel, Eflatun, Plotinus, Bergson, Maslow, …Buradan indirebilirsiniz.
Sanat Yoluyla Hakikat Bulunur mu?
“… Önce hiç bir şey görünmüyor. Kümelenmiş şeyler, daha doğrusu herkes gibi görüyorsunuz. Yapılması gereken elde kalem, tefekkürle seyretmek. Bir zaman sonra şeyler başka bir hakikate sahip oluyor. Gerçeklik daha gerçek görünmeye başlıyor. Zaman istiyor bu …” (Fransız ressam Edouard Pignon’un “Hakikat’i Ararken” adlı kitabından)
Bireylerin birer gözden ibaret olduğu, herkesin herşeyi gördüğü bir toplum hayal edin. Özel hayat, gelenekler, aramak, öğrenmek, ön-arka, küskünlük, gaflet, tehdit, fırsat gibi bir çok kavramı akletme imkânı ortadan kalkmaz mıydı?
Gözlerimizin sınırlı oluşu sayesinde algılıyoruz kavramları. Immanuel Kant’ın meşhur bir güvercini vardır, havayı iterek uçar ama havanın direncinden yakınır durur. “Hava olmasaydı daha hızlı uçabilirdim” der. İnanmak zor ama … eğer sınırsız görme kabiliyetine sahip olsaydık hiç bir şey göremezdik! güneşe dürbünle bakan biri gibi kör olurduk. Hakikat’i görmekte zorluk çekmemizin sebebi O’nun gizli olması değil tersine aşikar olmasıdır. Aksi takdirde Hakikat’i içeren, kapsayan ve perdeleyen daha hakikî bir Hakikat olması gerekirdi. İşte bu sebeple Hakikat’i görmek için Bilim’e değil Sanat’a ihtiyacımız var, bilmek için değil bulmak söz konusu olduğu için. Derin Düşünce yazarları Sanat-Hakikat ilişkisi üzerine yazdılar. Buradan indirebilirsiniz.
1 Yorum
Yazan:Derin Düşünce (@DDGrubu) Tarih: May 4, 2013 | Reply
Wassily Kandinsky: Resim Sanatında Maneviyat : http://t.co/H0fvYESb3A