YAKINDA: Paul Klee
By admin on Tem 12, 2013 in Figüratif Sanat, Resim Sanatı, Soyut Sanat
“… Kahve soğudukça tadı sürekli değişir. Önce sıcak-ılık olur, kahvemsi tadı idare eder. Sonra orta-ılık ve ardından soğuk-ılık takib eder. Sonunda buz gibi olur ve ilk andaki lezzet de yerini sabunu andıran nahoş bir tada bırakmıştır artık. Ama soğuyan kahvenin tadı daha ilginçtir. Çünkü bu ılıklara alışkın biriyseniz hiç saatinize bakmadan geçen zamanı idrak edebilirsiniz. Yani Zaman’ın geçişini dilinizle tadabilirsiniz!
Sıcak kahve ten içinse, soğuk kahve şuurlu bir can içindir. Lezzeti yerinde olan sıcak kahve dudakların, dilin, damağın yani âzâların hazzına hitab eder, nefsanî bir beklentiye cevaptır. Hemen gelir, şimdi vardır; içilir ve parası ödenir. Figüratif resim gibidir sıcak kahve. Kesin, beklentilere uygun, “iyi ve güzel”… (Bkz. Figüratif resim sanat mıdır?) Oysa soğumakta olan kahve Paul Klee’nin soyut resimlerine benzer. Pastel renkler, küçük farklarla kendini tekrar eden kareler… Zamansaldır bu tablolar. Gözle işitilebilen melodiler gibidirler. Müslüman sanatçıların tezyin ile doruk noktasına taşıdıkları görsel senfonilere, konçertolara utangaç bir göz kırpmadır Klee’nin eserleri …”
… Göz ve görmek üzerine okumak için…
İnsan gözü daha verimli kullanılabilir mi? Aş, eş ve düşmanı gören Et-Göz’ün yanı sıra Hakikat’i görebilecek bir Derin-Göz açılabilir mi? Sanatçı olmayan insanlar için kestirme bir yol belki de Sanat. Çukurların dibinden dağların zirvesine, Yeryüzü’nden Gökyüzü’ne…Sanat’a bakmak için çeşitli yapıtlardan, ressamlardan istifade ettik: Cézanne, Degas, Morisot, Monet, Pissarro, Sisley, Renoir, Guillaumin, Manet, Caillebotte, Edward Hopper, William Turner,Francisco Goya, Paul Delaroche, Rogier van der Weyden, Andrea Mantegna , Cornelis Escher , William Degouve de Nuncques.
Peki ya baktığımızı görmek, gördüğümüzü anlamak? Güzel’i sorgulamak için çağ ve coğrafya ayırmadık, aklımızı uyaracak hikmetli sözlere açtık kapımızı: Mevlânâ Hazretleri, Gazalî Hazretleri, Lao-Tzû, Albert Camus, Guy de Maupassant, Seneca, Kant, Hegel, Eflatun, Plotinus, Bergson, Maslow, …Buradan indirebilirsiniz.
2 Yorum
Yazan:Suna DÜNDAR Tarih: Tem 12, 2013 | Reply
Sayın Derin Düşünce Yöneticileri,
İnanın arayıp da bulamadığım edep ve nitelikte bir site yapmışsınız. Tebrik ediyorum. Hele ‘Ne mutlu İnsan’ım Diyene’ sözü beni daha da derinden hoşnut etti. İnsan hem, nitelikli bilgilere ulaşmak, hem yukarıda ‘önemli’ kısmında okuduğum üslubu kullanan birilerinin varlığını -yani bu sitenin yöneticisi ya da editörü olması bağlamında- bilmek, sahiden beni mutlu etti. Son zamanlarda, insanlar bilgilerini paylaşırken bile deyim yerindeyse ‘it dalaşı’ bir yaklaşımla yapmaya başladı. Ya da en azından öyle olanlar, bilgi yarıştıranlar, geyik takılanlar vs.neyse bunları paylaşmak istedim. Teşekkür ederim. Bundan böyle saygın bir site bulmuş olmanın rahatlığıyla, her zaman ve zevkle takip edeceğim sitenizi.
Yazan:my Tarih: Tem 12, 2013 | Reply
Suna hanim tesekkürler bu güzel sözler için. maaledef bizim de öfkelendigimiz, kantarin topuzunu kaçirdigimiz anlar oluyor ama “dogru yolu” bulmaya çalisiyoruz yeniden 🙂
siteyi yeni kesfettiyseniz buradaki e-kitaplari tavsiye ederim. PDF formatinda indirip trende, plajda vs okuyabilirsiniz. Saygilar