Türklerin Kore’de savaştığı gibi savaşmak
By my on Eyl 19, 2013 in İnsan, Modernleşme, Para, Sosyalizm, Teknoloji
Bazı notlar:
Eric Fromm: Amerika materyalizmde israr ederse kendini yok edecek… Endüstriyel üretim sebebiyle insanlar çalışma ve üretme zevklerini kaybettiler. Araç olan para artık amaç oldu… Sorumluluklarımızı devlete, bürokrasiye transfer ettik. Özel hayatımız ve keyfimiz dışında hiç bir şeyle kaygılanmıyoruz… Eşitlik başka şey aynılık başka. Eşitlik hiç bir insanın bir diğerine alet olmamasıdır. Aynı olmak, ikame edilmek değildir…. Bugün insanlara “Cennet nedir?” diye sorsak sınırsız para ile bir süper markete girmek olduğunu söyleyecekler. Mutlu olmak ile tatmin olmayı karıştırıyoruz… Modern üretime yönelirken zekâ ile hissiyatın arasındaki bağı kopardık. Çok zeki insanlar yetiştirdik ama duygusal hayatımız fakirleşti… Ben bir sosyalistim… Rusya’nın sosyalist olduğu söylenirse bu bir yalandır… Endüstri mülkiyetinin devlette olması sosyalizm değildir.
[Mike Wallace’ın israrlı eleştirisi: “Sizin teşhisinizi anlıyorum ama nereye varmak istediğiniz belli değil. Hem Amerika’daki bürokrasiden yakınıyorsunuz hem de sosyalist bir bürokrasiye bel bağlıyorsunuz. Sizin sosyalizm anlayışınız nedir?”]
eric Fromm: Rusya’nın başardığı bir şey varsa Marx konusunda dünyayı kandırmaktır… Marx Eski Ahit gibi, herkes konuşuyor ama kimse bilmiyor ne yazdığını…
… Abdestli sosyalistleri, Türk Solunu ve sosyalizmi anlamak için…
Sosyalizm İslam’a uyar mı? (Tartışma)
Bir yanda zekât üzerinden eşitlikçi bir İslâm yorumu yapan anti-kapitalist Müslümanlar. Diğer tarafta bir türlü iktidar olamayan, sosyalizmi bilmeyen, kemalizmi demokrasi zanneden devletçi, hatta darbe yanlısı bir Türk solu.
Türk solu geçmişiyle yüzleşemekten korkuyor. Solcunun solcuyu katlettiği 1 Mayıs 1977 bir tabu. Deniz Gezmiş’in ulusalcı duruşunu da eleştiremiyorlar. Evet… Türk solcuları iktidara yürümek için bir koltuk değneğine muhtaçlar. Peki ya İslâm? Sosyalizm İslâm’a ne kazandırabilir? Sosyalist devletlerin Müslümanlara yaptığı onca eziyetten sonra Müslümanlar sosyalizm ile ittifak yapabilir mi? Derin Düşünce okurları tartıştılar, biz de kitaplaştırdık. Buradan indirebilirsiniz.
Kendini « sol » olarak tarif eden hareketler hiç olmadıkları kadar zayıf ve bölünmüş bir tablo çiziyorlar bugün. Türk Solu Dergisi’nin ırkçı söylemlerinden CHP’nin darbe çağrılarına uzanan bir kafa karışıklığı hakim. Muhalefet boşluğunun müzmin bir hastalığa dönüştüğü şu dönemde Türk solu bu boşluğa talip olabilir mi? Daha önce Dikkat Kitap kategorisinde yayınladığımız Pozitivizm Eleştirisi gibi bu kitap da Türkiye’deki sola tarafsız bakan bir çalışma. İyimser görüşler kadar geçmişe dönük ağır eleştiriler de var. İlginize sunduğumuz 82 sayfalık bu kitap Türkiye’deki “sol” grupların sorgulamalarına, projelerine ışık tutmak amacıyla derlenmiş makalelerden oluşuyor. Kitabı buradan indirebilir ve paylaşabilirsiniz. Ele alınan başlıca konular: Solda özgürlükçü hareketler, 68 Kuşağı, Devrimci sol, Kemalizm, ulusalcı sol akımlar, Sol ve İslâm, Cumhuriyet Gazetesi.
Etrafınızda “ben solcuyum” diyen kaç kişi var? Birgün Ya da Cumhuriyet Gazetesi, Türk Solu Dergisi okuyan? Yürüyüşlerde Marx, Lenin, Deniz Gezmiş ve Atatürk posterlerini yanyana taşıyan kişileri tanıyor musunuz? İşçi sendikalarında aktif rol oynayan dostlarınız var mı? Bu insanlar hasretle beklediğimiz sol muhalefeti kuramadılar bir türlü. Neden?
Marxist ve Marxçı (Marx’a dair ama marxist olmayan) miras ile yüzleşmedi Türk solcuları. Oysa Marx anlaşılmadan hiç bir sol projenin anlaşılmasına da imkân yok. Leninist, Stalinist, Maoist… Hatta Kuzey Avrupa’nın sosyal demokrat modellerini de çözemezsiniz. Marx’ın bıraktığı yerden devam edenleri anlamak için de gerekli bu okuma; dünya soluna bugünkü şeklini veren düşünürleri anlamak için: Rosa Luxemburg, Ernst Thälmann, Georg Lukács, Max Adler, Karl Renner, Otto Bauer, Walter Benjamin, Jürgen Habermas,… Buradan indirebilirsiniz.