Gülen’den sonraki darbe ne olacak?
By my on Oca 25, 2014 in Açlık, Adalet, darbe, Gıda Mafyası
Başbakan ve Tarım Bakanlığı bu tehdidin farkında mı?
Dünyayı aç bırakarak büyük kâr hedefleyen bir kartel 2004’den beri pamukta, buğday ve pirinçte küçük vurgunlar yapıyor. 2009’da Chicago emtiya borsasında el değiştiren buğday toplam dünya üretiminin 46 katıydı. Bu oran petrol için 35 kat, mısır için 24 kat oldu. Demokrat Carl Levin ve cumhuriyetçi Tom Coburn tarafından hazırlanan “EXCESSIVE SPECULATION IN THE WHEAT MARKET” isimli rapora göre 2005-2008 arasında buğday fiyatları 13 kat arttı. Gıda fiyatlarını manipüle eden “yatırımcılar” milyarlarca dolar enjekte ettiler. Manipülasyon yüzünden gerek üreticiler gerekse alıcılar zar ettiler. Zira piyasanın meşru varlık sebebi olan risklerin karşılanması engellendi.
Yıllık ciroları bir çok ülkenin GSMH’ndan daha yüksek olan bu firmalar yakından takip edilmeli: Monsanto (13 milyar $), Glencore (250 milyar $), Louis Dreyfus (57 milyar $), ADM (90 milyar $), Bunge (60 milyar $), Cargill (136 milyar $), Vitol (300 milyar$). Çoğunun merkezi İsviçre’de ve kendilerinden bahsedilmesinden hoşlanmıyorlar.
Finans mafyasının ekonomik krizini sevdiniz mi? Gıda mafyasının küresel açlık krizine bayılacaksınız!
Sadece borsa manipülasyonuyla yetinmeyen, tarımsal üretim alanlarını da kontrol eden firmalar bunlar. Monsanto gibi genetik üzerine uzmanlaşanlar da var. Köylüleri belli tohumlara, lisanslı gübre ve böcek ilaçlarına mahkûm ederek köleleştiriyorlar. Ukrayna, Beyaz Rusya, Madagaskar ve Somali’de ekilebilir arazilerin uluslararası gıda devlerine kiralanması, köylülerin bu topraklardan devlet zoruyla çıkartılması da ayrıca gözden kaçmaması gereken hususlar. Bu kartelin gücü hakkında daha net fikir sahibi olmak isteyen okurlarımız 2010’da Rusya’da büyük kuraklık sırasında gelişen olaylara yakından bakabilirler. GLENCORE’un “ricası” ile buğday ihracatının yasaklanması, 2 günde dünya piyasalarında buğday fiyatlarının %15 artması, (rastlantıya bakın ki) GLENCORE’un önceden buğdayda pozisyon almış olması ve Putin’e yakın “iş adamlarıyla” GLENCORE yöneticilerinin “arkadaş” olması…
Ya Türkiye?
Türkiye büyük ihtimalle çoktan beri bu kartelin hedefinde. Çünkü dünya tahıl üretiminde önemli bir yere sahip ve tarıma elverişli toprakları var. Üretim sahalarının AB gibi tüketim noktalarına yakınlığı gibi avantajlar da arz ediyor. Ek olarak Türkiye’nin su kaynakları ve bunların Ortadoğu’daki önemi de dikkate alınmalı. (Harita: Dünyada ülkelerarası arazi kiralama)
.
Videolar : Monsanto üzerine bir belgesel
İngilizce:
Fransızca:
1 Yorum
Yazan:suzan köymen Tarih: Haz 8, 2018 | Reply
Yaşanmışlıklar gerçekleri görmemize engel değil .