RSS Feed for This Post

Çünkü o her şeyin fiyatını bilir, değerini değil*

modern-insan “… Yaşamak sadece ihanet ile sadakat arasında bir seçim yapmaktan ibaret olsaydı ne kolay olurdu. Genellikle aynı anda yapılması mümkün olmayan iki sadakat ya da iki ihanetten birini seçmek zorunda kalıyoruz. Ben de böyle çalkantılı olayların arasında bir seçim yapmak zorunda kaldım, Murat ve Tanya da kendi seçimlerini yaptılar. Bilanço? Bir sürgün, bir suçlu ve bir suç ortağı. […] Onu ne mahkûm ettim ne de akladım. Ben bir mahkeme değilim ki.

Yargılamıyor muyum insanları?  Aralıksız yargılıyorum. Sahte bir korkuyla gözlerini bana dikip ‘beni yargılıyorsunuz!’ diyenlere de sinir oluyorum. Elbette yargılıyorum sizi. Hem de hiç durmadan. Her şuurlu varlık yargılamak zorundadır. Ama benim mahkûmiyetlerim “sanıklara” zarar vermiyor.

Takdir ediyorum ya da tersi. Duyduğum güveni azaltıyorum. Arkadaşlığımı askıya alıyorum yeni bir kanıt beklerken. Yaklaşıyorum, uzaklaşıyorum. Yeni bir şans tanıyorum bazen, bir sünger çekiyorum. “Sanıkların” haberi olmuyor çoğu kez. Yargılamalarımı onlara haber vermiyorum. İnsanları düzeltmeye çalışan ukalâ bir öğretmen değilim ki. Dünyayı gözlemenin üzerimdeki etkisi bir iç diyalogdan ibaret. Kendimle bitmez tükenmez bir mülakat …”

Bu satırlar Amin Maalouf’un otobiyografik romanından alınma: Les Désorientés (Yönünü kaybedenler). Maalouf’un  anlattığı gibi yaşamak çoğu kez yargılamaktan ibaret. Yeme içmeyi, biyolojik/hayvanî yaşamı kenara koyarsak, bizi “biz” yapan nedir? İnsan’ı hayvandan ayıran, ama aynı zamanda her birimizi özel yapan nedir? Öyle ya, eğer her birimizin kendine has bir kişiliği yoksa, hepimiz büyük bir halk kitlesi içinde, sürüdeki koyunlar gibi eridiysek ve duvardaki tuğlalar kadar sıradanlaştıysak insan olmanın ne kıymeti var?

Seçiyorum, öyleyse varım!

Bu sorgulama her şeyi silip süpürdüğünde geriye sadece şahsî yargılarımızın dayandığı değerler kalıyor. Denebilir ki biyolojik yaşam için de tercihler yapıyoruz: Domatesin kırmızısı, ekmeğin tazesi, maaşın dolgunu, yatağın rahat olanını tercih ediyoruz. Zaten Amin Maalouf da “Her şuurlu varlık yargılamak zorundadır” diyor. “Her insan” demiyor dikkat ederseniz. Çiçekler yüzlerini güneşe dönmeyi tercih ettikleri gibi kurtlar da boynuzlu koçları değil kolay yakalanan kuzuları tercih ediyorlar.

Kısacası biyolojik tercihler bizi hem diğer insanlarla hem de hayvanlar ve bitkilerle aynı “şuurlu varlık” kategorisine sokuyor. Ancak İnsan’ın “oynadığı” ikinci bir tercih sahası var ki hem insana mahsus hem de her birimize “kendisi” olma imkânı veriyor. Bu saha bir yönüyle etik, diğer yönüyle estetik olan hürriyet. Güzel ahlâk ile güzel sanatın temas ettiği insanî tercihlerin sahası. Topal bir kuzuyu parçalayıp yerken kurt serbest ama kuzuya merhamet etme hürriyeti yok. Kurt hayvanlığa mahkûm olduğu gibi İnsan da hürriyete mahkûm.

Mükemmel ya da teorik bir İnsan’ı konuşmak iyi de… ortalama bir insan özgürlük ile serbestlik arasındaki farkı anlayabilir mi? Evet. Hem de gayet kolay bir şekilde: Serbestlik söz konusu olunca tercih sayılabilen şeyler üzerinden gerçekleşiyor. Meselâ iki şeyin fiyatına bakarak ucuz olanı seçiyoruz. Bir yırtıcı hayvanın tercihi de avın kaçabilmesi, mesafesi yahut et miktarı üzerinden gerçekleşmiyor mu? Ya özgürlük? İnsanî değerlerin ifade bulduğu tercih sahası? Bu defa sayılamayan değerler arasında bir benlik-kendi-olmakkarşılaştırma yapıyoruz. Amin Maalouf’un tabiriyle “iki sadakat ya da iki ihanetten birini seçmek zorunda” kaldığımız zamanlarda serbestçe değil özgürce hareket ediyoruz. Çünkü kendi değerlerimiz giriyor devreye. Herkes gibi okuyan / çalışan / yiyen / içen, insanlardan bir insan olmaktan çıkıp tek / bir / özgün bir insan, tam mânâsıyla kendimiz oluyoruz. Ancak söz konusu değerler kristalleşmiş, mezar taşı gibi mermere kazınmış ilkeler değil. Yaşadıkça değerlerimiz şekil alıyor ama aynı zamanda değerlerimiz yaşamımıza yön ve anlam veriyor. Ressamlığı  kendi resimlerinden öğrenen, sanat ve güzellik anlayışı resim yaptıkça değişen bir ressama benziyoruz. Robert Musil’in ifadesiyle söylersek:

“… Hisler doğumlarını borçlu oldukları değerleri, ilkeleri şiddetli biçimde etkileme temayülünde. Ya onları zayıflatıyorlar ya da kuvvetlendiriyorlar. Hayatın esas yönelimleri, menzilleri dışarıdan gelen ya da dışarıya gidenler. Bu yüzden öfkenin içinde karşı taarruz saklı; arzunun içinde yaklaşmak var; korku ise hem kaçmayı ihtiva ediyor hem donup kalmayı hem de çığlık atmayı. Hislerin indî (sübjektif) olması büyük ölçüde bilkuvve (potansiyel) olarak içinde bulunan eylemlerden kaynaklanıyor. ‘Üzgün olduğumuz için ağlamıyoruz, ağladığımız için üzgünüz’ diyen Amerikalı psikolog belki biraz abartıyordu. Ama kesin olan bir şey var ki sadece hislerimiz doğrultusunda tepki vermekle kalmıyoruz. Davrandığımız gibi hissetmeyi de çabucak öğreniyoruz. Sebebi ne olursa olsun …” (Niteliksiz Adam, Cilt II, Bölüm 485)

Tüfekler, mucidler ve namertler

Tercihlerimiz ve hislerimiz arasındaki ilişki insan tabiatına has, bir ülke ya da bir zaman diliminde başlamış değil.  Özgürlük ve serbestlik arasındaki fark da öyle. Bir başka deyişle bütün bu saptamalar asrımıza özgü değil; bir kaç asır sonra da geçerli olacak. Ancak yeni olan unsurlar var:

  • Teknoloji ve teknik ilerlemenin dönüştürdüğü dünyada yaşayan insanın değerlerinin dönüşmesi,
  • Sayılabilen, bölünme kabul eden çoklukların bölünemez olanlara, maneviyata üstün gelmesi, hatta maddî değerlerin yegâne değer kabul edilmesi,
  • Siyaset, ticaret, savaş, sanat ve aile dönüşürken insanların tutunacak dallarını kaybetmeleri,
  • İnsanların hissettikleri iç değerler ile hayatta kalmak için katlandıkları dış değerler arasındaki uçurum.

“Tüfek icad oldu mertlik bozuldu” sözü bu bakımdan çok ilginç. Zira insanların kılıçla dövüştüğü, öldürmeden önce göz göze baktığı bir çağda arkadan vurmak namertlik olabilirdi. Kahramanlık bir değerdi belki. Aman dileyeni affederek büyüklük gösterebilirdi savaşçı. İki kılıç darbesi arasındaki boşluğa biraz merhamet ya da biraz dua sığabilirdi.

Oysa dakikada yüzlerce mermi atabilen tüfeklerin, bir saniyede şehirleri, içindeki insanlarla beraber haritadan silen nükleer silahların dünyasında yok böyle bir boşluk. Çok teknik bir dünya bu ve insan hürriyetinin, insanî tercihlerin ifade bulacağı manevra sahası yok. 21ci asrın zihniyeti insanları içine almak istemiyor sanki. Kapısı olmayan bir eve benziyor çağımız. Sonradan açıklayabildiğimiz olayları yaşayıp geçiyoruz. İstatistikler ve olasılık hesaplarıyla her şey önceden öngörülmüş zaten. Akıllı telefonların dünyasında akılsız insanlar, nitelikli makineler diyarında niteliksiz adamlar çoğalıyor sanki.

mekanik-agacTeknolojik serbestlik artınca insanî hürriyet sahası daraldı mı?

Bilim ve teknoloji serbestliğimizi arttırdı, bu bir gerçek. Daha uzak yerlere daha hızlı giderek zamanı ve mekânı büyüttük adeta. Büyük yükleri taşımak, kızıl ötesi ışınlarla karanlıkta görmek… Hayvanların bize rekabet ettiği bir çok sahada onları yendik. Ancak unutmamak gerekir ki hayvanî değerler sahasında kazandığımız bu zafer hayvanîdir; insanî değildir. Çünkü 345 metre yükseliğindeki binamız, saatte 1245 km hız yapan uçağımız ve dakikada 234 çocuk öldürebilen makineli tüfeğimiz objektif değerlere göre muzafferdirler. Objektif, ölçülebilen, bölünme kabul eden, dış dünyaya dair değerler bunlar.

3 yaş altı çocuklar üzerine yapılan bir araştırma bu küçük insanların 100’den fazla markayı bildiğini göstermiş. Çoğu ana dillerini konuşmayı yeni öğreniyor. Sevgiyi, dayanışmayı, inancı, hayatı ve ölümü öğrenmeden önce Coca Cola, Danone, Mercedes, Nokia’yı öğrenen bu insancıklar bize göre çok daha objektif değerlerle örülü bir dünyada yaşamayacaklar mı?

İnsan Kendi’si olabilmek için sırtını yasladığı iç değerler ile herkes gibi yiyip içtiği dış değerler arasında kırılgan bir dengede. Ancak denge dış değerler lehine bozuldukça objektif dünya sübjektif dünyayı siliyor. Belki bir çok insan artık indî (sübjektif) alemini, insanî değerlerini savunmaya dahi çalışmıyor. Zira insanlar insan olduklarından dahi haberdar olmayacak bir derekeye düşmüşler. Bir dışli çark, bir yedek parça gibi görüyorlar kendilerini. Her şeyin fiyatını bilen, hiç bir şeyin değerini bilmeyen bu modern insan geçmişte faşizmin kölesiydi. Bugün ise kapitalizmin.

Neden böyle bu? Neden dış / objektif / sayısal değerlerin mutlak ve alternatifsiz değerler manzumesi gibi dayatılmasına karşı direnemiyoruz? Bir önceki bölüme başlarken Robert Musil’in Niteliksiz Adam romanından kısa bir alıntı[1] yapmıştık, hatırlatalım:

“… Kanunlar dünyadaki en objektif şeyler oldukları için yakında şahsiyet namına hiç bir şey kalmayacak. Sadece anonim vasıfların hayalî bir buluşma noktası. O gün geldiğinde kendinize saygınızı muhafaza etmeniz çok zor olacak …” (Niteliksiz Adam, Cilt I, Bölüm 101)

epistemolojiGerçek şu ki hem yaklaşmakta olan totaliter rejimlerin (Nazizim, Stalinizm, Kemalizm, Maoizm…) hem de bugün hâlâ dünyayı kasıp kavuran vahşi kapitalizmin kokusu var bu satırlarda. Fakat “batsın bu dünya” makamından kör bir karamsarlık değil anlatılan. Felâketin sebebini, haliyle çaresini de işaret ediyor müellif. Nedir? Altı çizili 3 kelimeye dikkat edin:

  • Kanunlar: Bilimsel, devletsel, şirketsel kanunlar, hatta hikmeti bilinmiyorsa dinsel kanunlar
  • Objektif: Kurumsallaştıkça her şeyin herkes için aynı olması: Vicdan, sanat, güzellik…
  • Anonim: Kanunlar dışında yaşama, düşünme ve hissetme sahası bulamayan insanın kurumlar nezdinde oynadığı rollere sıkıştırılması, yedek parça derekesine düşmesi: Vatandaş, asker, işçi, müşteri, yatırımcı…

Kanunların objektif kıldığı bir dünyada İnsan nasıl anonim (=sorumsuz) hale geldi?

Teknolojinin ve modern yaşamın Ben’lik kaybı ile, anonimleşme ile ne ilgisi var? Açalım: Modern devletlerin vatandaşıyız, modern üretim hatlarında veya modern bürolarda çalışıyoruz. Yeme içmemiz de modern: Reklâmlar, alış-veriş merkezleri, kredi kartları… Modern şekilde yaşıyoruz ve modern şekilde ölüyoruz. (Bkz. Ölüm’ün Evi)

İnsan hayatını kolaylaştıran modern sistemler tabiatları icabı günlük yaşamın zorluklarını parçalıyor. Meselâ evde tavuk besleyen biri bahçesindeki mısırı veriyordu belki. Tavuğu da kendi kesip, yoluyordu, pişiriyordu ve yiyordu. Bugün çarşıdan aldığımız tavuğun yeminden aşısına, kesilmesinden soğuk hava deposuna kadar her “görev” farklı firmalara, belki yüzlerce farklı işçiye, makineye dağıtılıyor. Sadece özel sektör değil modern devletin görevleri de proseslere bölünmüş. Karşımıza bazen piyasa, bazen bürokrasi olarak çıkıyor bu sistemler. Kolaylaştırıcı ve parçalayıcı oldukları kadar kuralcı (/kanuncu) sistemler bunlar. Zaten başka türlü çalışmaları da mümkün değil.

Bürokrasi ve piyasanın ortak bir vasfı var: Unutmamak gerek: Adına “üyelik” ya da “/network” denebilir. Vatandaşlık, telefon aboneliği, kredi kartı, demiryolu, kamu ve özel sigorta, elektrik ve gaz dağıtım şebekeleri… Bunlar birey olarak asla yapamayacağımız şeyleri ağ kurmak yoluyla mümkün hale getiriyorlar. Üye sayısının çokluğu sayesinde milyonlarca hatta milyarlarca dolarlık bir hizmet bir kaç dolara satılabiliyor. (Meselâ yapay uydu yoluyla haberleşme, polis, itfaiye…)

kalabalik

Kuralların tarif edilmesi ve uygulanması için her varlık etiketlenip anonimleştirilmek zorunda. Binalar, makineler, hayvanlar ve hatta insanlar. Bu anonimleştirme / objektifleştirme ister istemez insanların “rolleri” üzerinden gerçekleşiyor: Vatandaş, asker, işçi, öğrenci, müşteri… Hatta öldükten sonra bile insan olmak zor: Modern bir şehir mezarlığında en fazla “44 N°lu parselde yatan ölü” rolündesiniz. (Rollerin sorumluluk şuuruna zarar vermesi hakkında, Bkz. Jean-Paul Sartre ile Kaliteli bir Ateizme Doğru adlı e-kitap, “Ahlâk” isimli bölüm)

Sorun nerede? Bürokrasi yada piyasa kendi başına sorun teşkil etmiyor. Tıpkı teknolojinin kendisi sorun teşkil etmemesi gibi. Mesele elbette insanlardan kaynaklanıyor. Eric Fromm’un tabiriyle “özgürlükten kaçmak” isteyen insan sorumluluklarını bazen aletlere bazen de bürokrasi, piyasa gibi örgütlenmelere aktarıyor. Çaktırmadan insanlıktan istifa etmenin modern yolu bu: “Biz emir kuluyuz, ben bir şey yapamam, kurallar böyle, sistem böyle vs”. Bunu yaparken de sistemde oynadığı rolün arkasına saklanıyor insanlar. Kuralcı sistemler yüzünden her bir insanın en az özel olan vasıfları öne çıkıyor: Boyu, kilosu, maaşı, doğum yeri, çocuk sayısı… Kendi’miz değil herkes oluyoruz, sürüde bir koyun da; güdülmeyi bekleyen bir güruh!

Kendisini ya da bir başka insanı cemiyette bir kaç saatliğine oynadığı bir role ya da ırk gibi şekilsel bir vasfa indirgemek; İnsan’ı bu yolla “belirlenmiş” görmek, ahlâken “öngörülebilir” zannetmek… Özgür iradesi yok sayılan bir insandan geriye ne kalır? Ancak et ve kemikten yapılmış bir robot. Bir kez daha israr edelim; burada devlet baskısıyla kısıtlanabilen serbestlikten bahsetmiyoruz. İnsan’ı İnsan yapan özgür iradedir kastettiğimiz. Demokrasinin ve ekonominin konusu, ayrıca hayvanlar ile ortak sahamız olan serbestlik değil (Bkz. Hayvan Serbesttir, İnsan Özgürdür)

Dipnotlar

(*) Oscar Wilde’ın 1892’de yazdığı 4 sahnelik bir oyun olan Lady Windermere’in Yelpazesi’nden alıntı (Lady Windermere’s Fan) : Sözün aslı şöyle:

 “… What is a cynic? A man who knows the price of everything and the value of nothing. And a sentimentalist, my dear Darlington, is a man who sees an absurd value in everything, and doesn’t know the market place of any single thing …”

Robert Musil’in bu satırları yazarken acaba politik bir sistemi, komünizmi ya da kapitalizmi hedef mi almıştı? Meselâ Manchester’da yetimleri 18 saat köle gibi çalıştıran İngilizleri, madene inmek istemeyen işçileri kurşuna dizen Amerikalıları mi düşünüyordu? Yoksa Stalin Rusya’sında açlıktan komşularını yiyen Ukraynalıları mı? (Bkz. Derin MAЯҖ kitabı)

kendi-kendine

 

… E-kitap okumak için…

kapak-kucuk-2Gözle dinlenen müzik: Tezyin

Batı sanatı her hangi bir konuyu “güzel” anlatır. Bir kadın, batan güneş, tabakta duran meyvalar… İslâm sanatının ise konusu Güzellik’tir. Bunun için tezyin, hat, ebru… hatta İslâm mimarîsi dahi soyuttur, mücerred sanattır.

Derrida, Burckhardt, Florenski ve Panofski’nin isabetle söylediği gibi Batılı sanatçı doğayı taklid ettiği için, merkezi perspektif ve anatomi kurallarının hakim olduğu figüratif eserler ihdas eder. Bu taklitçi eserler ise seyircinin ruhunu değil benliğini, nefsini uyandırır. Zira kâmil sanat tabiatı taklid etmez. Sanat fırça tutan elin, tasavvur eden aklın, resme bakan gözün secdesidir. Tekâmül eden sanatçı (haşa) boyacı değil bir imamdır artık. Her fırça darbesi tekbir gibidir. Zahirde basit motiflerin tekrarıyla oluşan görsel musiki ile seyircilerin ruhu öylesine agâh olur ki kalpler kanatlanıverir. Müslüman sanatçı bu yüzden tezyin, hat, ebru gibi mücerred sanatı tercih eder. Güzel eşyaları değil Güzel’i anlatmak derdindedir. Çünkü ne sanatçının enaniyet iddiası ne de seyircinin BEN’liği makbul değildir. Görünene bakıp Görünmez’i okumaktır murad; O’nun güzelliği ile coşan kalp göğüs kafesinden kurtulup sonsuzluğa kanat açar.

Tezyinî nağmeleri gözlerimizle işitmek için yazıldı bu e-kitap. John locke gibi bir “tabula rasa” yapmak için değil Hz. İbrahim (as) gibi “la ilahe” diyebilmek için. Buradan indirebilirsiniz.

Kaybedenler Klübü: Anti-demokratik bir muhalefetin kısa tarihi

T.C. kurulurken Hitler, Mussolini ve Stalin başrolleri paylaşıyordu. İki dünya savaşının ortalığı kasıp kavurduğu o korkunç yıllarda “bizim” Cumhuriyet gazetesi’nin faşizme ve faşistlere övgüler yağdırması bir rastlantı mıdır? Kemalistlerin ilâhı olan Atatürk’ün emriyle 80.000 Alevî Kürd’ün Dersim’de katledilmesi, Kur’an’ın, ezanın yasaklanması, imamların, alimlerin idam edilmesi, Kürtleri, Hristiyanları ve Yahudileri hedef alan zulümler de yine Atatürk ve onu ilahlaştıranlar tarafından yapılmadı mı?

Bu ağır mirasa sahip bir CHP ve Türk solu şimdilerde “İslâmî” olduğu iddia edilen bir cemaat ile, Fethullah Gülen’in ekibiyle ittifak içinde. Yobaz laiklerin, yasakların kurbanı olduklarını, baskı gördüklerini iddia ediyor bu insanlar. Ama bir yandan da alenen İslâm düşmanlığı yapan her türlü harekete hatta İsrail’e bile destek vermekten çekinmiyorlar. Tuttukları yol İslâm’dan daha çok bir ideolojiye benziyor: Gülenizm. Millî istihbarattan dershanelere, dış politikadan bankalara kadar her konuda dertleri var. Ama Filistin’de, Doğu Türkistan’da, Irak’ta, Suriye’de, Arakan’da zulüm gören Müslümanları dert etmiyorlar. Acayip…

Türk solu, CHP ve Fethullah Bey… Nereden geldiler? Nereye gidiyorlar? Elinizdeki bu kitap meseleyi tarihsel bir perspektifte ele almayı amaçlıyor.Buradan indirebilirsiniz.


freud-kapakGurbetçi Freud ve “Das Unheimliche”

Modern insanın kalabalıkta duyduğu yalnızlığı sorgulamak için iyi bir fırsat… Sigmund Freud gurbette olma duygusunu, yabancılık, terk edilmişlik hissini anlatan “Das Unheimliche” adlı denemesini 1919’da yayınlamış. İsminden itibaren tefekküre vesile olabilecek bir çalışma. Zira “Unheimliche” alışılmışın dışında, endişe verici bir yabancılık hissini anlatıyor.

Bu hal sadece İnsan’a mahsus: Kaynağında tehdit algısı olmayan, hayvanların bilmediği bir his. Belki huşu / haşyet ile akrabalığı olan bir varoluş endişesi? Gurbete benzer bir yabancılık hissi, sanki davet edilmediğim bir evdeyim, kaçak bir yolcuyum bu dünyada. Freud’un İd (Alt bilinç), Benlik (Ego), Üst Benlik (Süperego) kavramları iç dünyamızdaki çatışmalara ışık tutabilir mi? Dünyada yaşarken İnsan’ın kendisini asla “evinde” hissetmeyişi acaba modern bir hastalık mıdır? Teknolojinin gelişmesiyle baş gösteren bir gerginlik midir? Yoksa bu korku ve tatminsizlik hali insanın doğasına özgü vasıfların habercisi,  buz dağının görünen ucu mudur? Hem Sigmund Freud’u tanıyanların hem de yeni keşfedecek olanların keyifle okuyacağını ümid ediyoruz. Buradan indirebilirsiniz.

fethullah-gulen-kapak

Fethullah Gülen’i yi bilirdik

(Son güncelleme: Üçüncü sürüm, 28 Ocak 2014)

Türkçe Olimpiyatlarını ve Türk okullarını sevmiştik. Gözü yaşlı vaizin Amerika’da yaşamasına alışmıştık. 1980 öncesinde komünizme karşı CIA ile işbirliği yapmasına “taktik” demiştik. Fethullah Gülen aleyhine açılan davalardan birinin iddianamesinde“pozitivist felsefeye karşı olmak” ile suçlanıyordu. Biz de karşıydık pozitivizme. “Aferin” dedik, “bizdensin”.

Bugün gerçek şu ki Fethullah Bey’in ekibi manşetle, kasetle hükümet devirmeye çalışan, yalan haberle Türkiye’yi ve Müslümanları sürekli zora sokan çirkin insanların tahakkümü altında. Bizim sevdiğimiz, güvendiğimiz “küçük eller” ise koyun sürüsü gibi suskun. Medyada, devlet kurumlarında, emniyet ve adaletin içinde çeteleşme, ergenekonlaşma var. Gülen cemaati dünya ile uğraşmaktan ahirete vakit ayıramıyor. Gülen cemaati bir cemaatten başka herşeye benziyor.

Kitabın ilk yarısında Fethullah Bey’i ve ekibini öven, yapılan iyi işleri savunan, destekleyen makaleler bulacaksınız. Bugün yaşadıklarımızla birlikte değerlendirince can acıtan bir soru kendini dayatıyor bize: Fethullah Gülen ve kurmayları bizi baştan beri kandırdı mı? Yoksa “küçük eller” dediğimiz masum insanların  güzel teşkilâtı sonradan mı kokuştu? Kitabı buradan indirebilirsiniz.

Soyut Sanat Müslümanın Yitik Malıdır

yitikAfganistan’daki bir medreseyi, Bosna’daki bir camiyi, Hindistan’daki Taj Mahal’i görsel olarak islâmî yapan nedir hiç düşündünüz mü? Anadolu kilimlerini, İran halılarını, Fas’taki gümüş takıları, Endülüs’teki sarayları birleştiren ortak unsur nedir? Müslüman olmayan bir insan bile kolaylıkla“bunlar İslâm sanatıdır” diyebilir. Sanat tarihi konusunda hiç bir bilgisi olmayanlar için de şüpheye yer yoktur. Şüpheye yer yoktur da… bu ne acayip bir bilmecedir! Endonezya’dan Fas’a, Kazakistan’dan Nijerya’ya uzanan milyonlarca kilometrekarelik alanda yaşayan, belki 30 belki 40 farklı lisan konuşan Müslüman sanatkârlar nasıl olmuş da böylesi muazzam bir görsel bütünlüğe sadık kalabilmiştir?

Bakan gözleri pasifleştiren tasvirci sanatın aksine İslâm sanatı okunan bir sanattır. Yani görünmeyeni anlatmak için çizer görüneni. Doğayı taklid etmek değildir maksat. İnsanların aklını uyandırması, kalplerine hitab etmesi sebebiyle İslâm sanatının soyut bir sanat olduğu da aşikârdır. Ama Avrupa kökenli soyut sanattan ayrıdır İslâm sanatı. Meselâ Picasso, Kandinsky, Klee, Rothko gibi ressamlar gibi sembolizme itibar edilmemiştir. 284 sayfalık kitabımıza çok sayıda İslâm sanatı örneği ekledik. Bakmak için değil elbette, görünen sayesinde görünmeyeni akledebilmek, yani İslâm sanatını “okumak” içinBuradan indirebilirsiniz.


İslâm’da Mimar ve Şehir

Cumhuriyet’in ilânından beri yaşadığımız şehirler hızla tektipleşiyor. Betondan yapılmış kareler ve dikdörtgenler kapladı ufkumuzu. Trabzon, Aydın, Malatya… Anadolu’nun her yeri birbirine benzedi. Fakat Türkiye’ye has bir sorun değil bu. Batının “alternatifsiz” demokrasisi ve serbest piyasası mimarları da tektipleştirdi. Farklı düşünemeyen, yerel özellikleri eserlerine yansıtmayan mimarlar kutu gibi binalar dikiyor. Moskova, Tokyo, Paris, Hong Kong da tektipleşiyor ve çirkinleşiyor.

Çare? Binalara değil de mimara, yani insana odaklanmak olabilir; yani eşyayı ve sureti değil İnsan’ı ve sîreti merkeze almak. Zira bu bir norm ya da ekol meselesi değil: İslâmiyet’in ilk asırlarında bir şehir övüleceği vakit binalar değil yetiştirdiği kıymetli insanlar anılırmış. Biz de güzel binalarda ve güzel şehirlerde hayat sürmek için önce güzel mimarlar yetiştirerek başlayabiliriz işe. İnsan gibi yaşamak için mimarî çirkinliklerden ve bunaltıcı tektipleşmeden kurtulabiliriz. Bu ancak Güzel Ahlâk ile Güzel Mimarî arasındaki bağı yeniden tesis etmekle olabilir. Çare Mimar Sinan gibi cami yapmak değil Mimar Sinan gibi insan yetiştirmek. Kitabımızın maksadı ise teşhis ve tedaviye hizmet etmekten ibaret. Buradan indirebilirsiniz.

Kürtlerin Tarihi Üzerine

kapak_kurt-tarihi-uzerine80 seneden beri Kürtlerin tarihi isyan ve terörle özdeşleşti. Son yıllarda ise ilk defa hemen her kesimden insanın desteklediği bir barış süreci başladı. Bu süreç kendi başına tarihi bir anlama sahip elbette. Yine de büyüyen umutların, atılan adımların sağlam olması ve geleceğe yöne vermesi için yaşananlar ile Kürtlerin tarihi arasında bir köprü kurulması gerek. Dahası Türkiye dışındaki etnik terör tecrübelerinden, sosyal barış projelerinden yararlanmak elzem. Bu sebeple, Kemal Burkay, Hasan Cemal, İsmail Beşikçi, Mustafa Akyol kadar Alain Touraine, Johan Galtung, Paddy Woodworth ve Gandhi’den de istifa ettik bu kitabı hazırlarken. Umuyoruz ki güncel tartışmaları ve gelişmeleri bir kenara koyarak geçmişe kısaca bir göz atmak bugünü daha anlamlı okumamızı sağlayacak. Buradan indirebilirsiniz.

Hükümeti devirmek isteyen birileri mi var?

Hükümeti_devirmek_kapak4 Türk bankası çalışanlarını sömürmek, tüketiciyi kandırmak ve haksız rekabetten dolayı çok ağır cezalar yediler. Hemen ardından Türkiye tarihin en büyük anti-kapitalist ayaklanmasını yaşadık. Göstericiler “Sosyalist Türkiye” ve “yaşasın devrim” sloganları atarak orak-çekiçli pankartlar, Deniz Gezmiş posterleri taşıdılar. Tuhaf olan ise bazı bankaların ve holdinglerin bu ayaklanmaya destek olmasıydı. Anti-kapitalist göstericiler 20 gün boyunca İstanbul’un en lüks otellerinden birinde bedava kaldılar. Tuhaflıklar bununla da bitmedi. CNN, BBC, Reuters ve daha bir çok medya kuruluşu bir kaç sene önce, üstelik yabancı ülkelerde çekilmiş yaralı ve ölülerin  fotoğraflarını “Türkiye” diyerek servis etti. Tayyip Erdoğan’a destek için toplanan AKP’lilerin fotoğrafı CNN tarafından kazayla(?) “Ayaklanmış Protestocular” olarak yayınlandı.

Dünyada da tuhaf şeyler oldu:

  • Türkiye ile neredeyse aynı anda Brezilya’da bir halk(?) ayaklanması başladı.
  • Georges Soros’a ait ekonomi gazeteleri Çin ekonomisi hakkında aşırı kötümser haberler yaydılar.

“Kazalar” bu kadar çoğalınca insanlar ister istemez bazı şeyleri sorguluyor:

  • Türk bankaları neden sermaye düşmanı, anti-kapitalist bir ayaklanmaya destek oldu?
  • Acaba 2008 krizinden sonra kan kaybeden ABD ve Avrupa kaçan sermayeyi geri  çekmeye mi çalışıyor?
  • Brezilya, Çin ve Türkiye Avrupa ve ABD’deki yatırımları çekmenin cezasını mı ödüyor?

Elinizdeki kitap bu sorulara ve darbe iddialarına cevap arıyor. Buradan indirebilirsiniz.

kapak_kitap_capulcularÇapulcular” ne istiyor?

Genel seçimler yaklaşırken başladı Taksim Gezi Parkı olayları. İnsanlar öldü, yaralananlar, tutuklananlar oldu. Taksim’deki sanat galerileri bile yağmalandı. Maddî zarar büyük: Yakılan otobüsler, özel araçlar, iş yerleri. Ancak hâlâ isyancıların ne istediğini bilmiyoruz. Taksim Dayanışma Grubu’ndan çelişkili açıklamalar geliyor. Polisi ya da göstericileri suçlamadan önce şunu bilmek gerekiyor: “Çapulcular” ne istiyor? Daha fazla demokrasi? Sosyalizm? Devrim? Darbe? Elinizdeki e-kitap bu sorulara cevap arıyor. Buradan indirebilirsiniz.

 Alevilik, Ortak Acılardan Bir Kimlik

Aleviler ızdıraplarda, geçmişin acılarında buluşuyorlar. Dersim, Madımak… Bu isimler anıldığında kırmızı bir düğmeye basılmış gibi bütün farklı Alevilik-LER birleşiyor ve bir tepki geliyor. Hızlı, öngörülebilir ve manipülasyona açık bir tepki bu. Ortada geç-ME-miş bir geçmiş var. Kıymetli yazarımız Cemile Bayraktar’ın dediği gibi “yüzleşilmediği müddetçe de geçmeyecek bu geçmiş” , çıkarılmayı bekleyen bir diken gibi acı vermeye devam edecek.

Diğer yandan çok sayıda Alevi kendi atalarına, dedelerine, manevî önderlerine en büyük acıları reva görmüş olanlara büyük bir sadakat ile bağlılar. Yani Kemalistlere ve CHP’ye. Yakın tarihi sorgulamak şöyle dursun ibadethanelerini Atatürk resimleriyle donatıyorlar. Ortak acıların ve siyasî tercihlerin dışında Alevileri birleştirecek bir inanç, bir kültür yok mu? Acaba Aleviler Stockholm sendromundan kurtulabilecekler mi? Elinizdeki kitap bunları sorguluyor. Buradan indirebilirsiniz.

Trackback URL

  1. 1 Yorum

  2. Yazan:ruhan Tarih: May 28, 2014 | Reply

    ve yorumlarınızı yine hayranlıkla okudum .Analizler alıntılar tanımadığım düşünürleri bana öğretiyor aklınıza sağlık Allah feyzinizi arttırsın

  1. 2 Trackback(s)

  2. Haz 1, 2014: Bilim’in her şeyi bilemeyeceğini bilmek aklın emaresidir
  3. Tem 17, 2017: Demokrasi / Democracy / Демократия /デモクラシー/ ديمقراطية | Ne Mutlu "İnsan'ım" Diyene!

ÖNEMLİ

--------------------------------------------------------------------

Tüm yazı, yorum ve içerikten imza sahipleri sorumludur. Yayımlanmış olmaları, bu görüşlere katıldığımız anlamına gelmez.

Hakaret içerse dahi bütün yorumlar birer fikir eseridir. Ama bu siteye ilk kez yorum yazıyorsanız, yorum kurallarına gözatın yine de.

Not: Sitenin ismini dert etmeyin, “derinlik” üzerine bayağı bir geyik yaptık, henüz söylenmemiş bir şey bulmanız oldukça zor :)

Editörle takışmayın, o da bir anne-babanın evlâdıdır, sabrının sınırı vardır. Siz haklı bile olsanız alttan alın, efendilik sizde kalsın.

Sitenin iç işleriyle ilgili yorum yapmayın, aklınıza takılan soruları iletişim kutusundan sorun, kol kırılsın, yen içinde kalsın.

Kendi nezaketinizi bize endekslemeyin, bizden daha nazik olarak bizi utandırın. Yanlış ve eksik şeylerden şikayet etmek yerine bilgi ve yeni bakış açısı sunarak tamamlayın, düzeltin, tevazu ile öğretin bize bildiklerinizi.

Bu kurallara başkasının uyup uymamasına aldırmayın, siz uyun. Bütün yorumları hızla onaylanan EN KIDEMLİ YORUMCULAR arasındaki nizamî yerinizi alın.

--------------------------------------------------------------------
  • Siz de fikrinizi belirtin