Okumanın Tarihi / Alberto Manguel
By Tavit Kilimciyan on Ara 15, 2014 in Kitap Alıntısı
“… Sokrates, okuma ile okurun yalnızca bildiklerini canlandırabileceğini söylüyordu: Bilgi ölü harfler aracılığı ile edinilemezdi. Ortaçağın ilk dönem bilim adamları ise değişik okumalarında tek bir sesin yankılarını arayıp durdular: Tanrının logos’unu. Ortaçağın son dönem hümanist eğitimcileri (Platon aracılığı ile Sokrates’in tezini bilenler) için metnin kendisi ve değişen nesiller boyu okurların başarılı yorumları, tek değil sonsuz okumaların mümkün olduğunu gösteriyordu. Bizim Lycias’tan şiir okumamıza Lycias’ın hiç bilmediği yüzyılların bilgisi yükleniyordu. Şiiri konusunda Phaedrus’un heyecanından, Sokrates’in sinsi düşüncelerinden de haberdar değildi. Raflarımdaki kitaplar da ben kapaklarını açana dek beni tanımıyorlar. Ama bana -bana ve her okura- adımla seslendiklerinden kuşkum yok. Bizim görüşlerimizi ve söyleyeceklerimizi bekliyorlar. Ben Platon’da varsayılıyorum. Her kitapta varsayılıyorum. Okumadıklarımda bile …”
… E-kitap okumak için …
Roman nedir? Tarif dahi edilmesi zor bir kavram. Sanatçının İnsan’a bakışını, toplumla kurduğu ilişkiyi yansıtır sanat eserleri. Bu sebeple sanat her çağda yeniden icad edilir. Ünlü yazar Heinrich Mann’ın dediği gibi: “Bütün romanların ve hikâyelerin amacı kim olduğumuzu bilmektir, Edebiyatın önemli bir konuma sahip olmasının nedeni, sadece doğanın ve insanlar âleminin ayrıntılarını tek tek açıklaması değil, insanları hep yeni baştan keşfetmesidir.” Okuyacağınız bu eserleromanlarından da tanıdığınız değerli yazarımız Suzan Nur Başarslan Roman’ın derinliklerine giden bir seyahate davet ediyor sizi. Zaman’ın kullanımı, olay örgüsü, mekân, dil, üslup ve daha bir çok temel kavram edebiyatın dev isimlerinden örneklerle irdeleniyor. Buradan indirebilirsiniz.
Bir varmış, bir yokmuş. Mehtaplı bir eylül gecesinde Ay’a bir merdiven dayamışlar. Alimler, yazarlar, şairler ve filozoflar bir bir yukarı çıkıp oturmuşlar. Hem Doğu’dan hem de Batı’dan büyük isimler gelmiş: Lev Nikolayeviç Tolstoy, René Guénon, Turgut Cansever, El Muhasibi, Şeyh-i Ekber, Cemil Meriç, Arthur Schopenauer, Ahmet Hamdi Tanpınar, Mahmud Sâmi Ramazanoğlu, Mahmut Erol Kılıç… Sadece bir kaç yer boş kalmış. Konuklar demişler ki “ başka yazar çağırmayalım, bu son sandalyeler bizim kitabımızı okuyacacak insanlara ayrılsın”. Evet… Kitap sohbetlerinden oluşan derlemelerimizin altıncısıyla karşınızdayız. Buradan indirebilirsiniz.
Önceki kitap sohbetleri: