Okumanın Tarihi / Alberto Manguel
By Tavit Kilimciyan on Ara 24, 2014 in Kitap Alıntısı
“… Ernst Pawel, 1984’de Kafka için yazdığı aklı başında biyografide, “Kafka ile yapıtları üzerine yapılacak bir araştırma dünyanın belli başlı dillerinde yazılmış 15.000 yapıtı içermek durumundadır” diye yazar. Kafka sözlük anlamı çerçevesinde, alegorik olarak, politik ve psikolojik açılardan okunmuştur. Okumaların onlara yaşam veren metinlerden fazla olduğu görüşü bayat bir saptama olsa da, aynı sayfayı okurken gülen okur olduğu gibi ağlayan okurun da bulunması gerçeği okumanın yaratıcı bir eylem oluşunu göstermesi açısından anlamlıdır. Kızım, Dönüşüm’ü on üçünde okudu ve çok eğlendirici buldu. Kafka’nın dostu Gustav Janouch onu dinsel ve etik bir öykü olarak nitelendirdi. Bertolt Brecht için o “tek gerçek Bolşevik yazar”ın yapıtıydı. Macar eleştirmen György Lukacs’a göre yoz burjuvazinin tipik bir ürünüydü. Borges’e göre Zenon’un paradokslarının yeni bir anlatımıydı. Fransız Marte Robert onda Almancanın en temiz kullanımını görüyordu. Vladimir Nabokov onu (kısmen de olsa) yeniyetme Bunaltı’nın alegorisi olarak okudu. Gerçek şu ki, Kafka’nın kendi okuma deneyimlerinden beslenen öyküleri, bir yandan “anlama” yanılsaması yaratıp, diğer yanda da elimizden alıyor. Başka bir deyişle okur Kafka’yı tatmin edebilmek için yazar Kafka’yı yok ediyor …”
… E-kitap okumak için …
Roman nedir? Tarif dahi edilmesi zor bir kavram. Sanatçının İnsan’a bakışını, toplumla kurduğu ilişkiyi yansıtır sanat eserleri. Bu sebeple sanat her çağda yeniden icad edilir. Ünlü yazar Heinrich Mann’ın dediği gibi: “Bütün romanların ve hikâyelerin amacı kim olduğumuzu bilmektir, Edebiyatın önemli bir konuma sahip olmasının nedeni, sadece doğanın ve insanlar âleminin ayrıntılarını tek tek açıklaması değil, insanları hep yeni baştan keşfetmesidir.” Okuyacağınız bu eserleromanlarından da tanıdığınız değerli yazarımız Suzan Nur Başarslan Roman’ın derinliklerine giden bir seyahate davet ediyor sizi. Zaman’ın kullanımı, olay örgüsü, mekân, dil, üslup ve daha bir çok temel kavram edebiyatın dev isimlerinden örneklerle irdeleniyor. Buradan indirebilirsiniz.
Bir varmış, bir yokmuş. Mehtaplı bir eylül gecesinde Ay’a bir merdiven dayamışlar. Alimler, yazarlar, şairler ve filozoflar bir bir yukarı çıkıp oturmuşlar. Hem Doğu’dan hem de Batı’dan büyük isimler gelmiş: Lev Nikolayeviç Tolstoy, René Guénon, Turgut Cansever, El Muhasibi, Şeyh-i Ekber, Cemil Meriç, Arthur Schopenauer, Ahmet Hamdi Tanpınar, Mahmud Sâmi Ramazanoğlu, Mahmut Erol Kılıç… Sadece bir kaç yer boş kalmış. Konuklar demişler ki “ başka yazar çağırmayalım, bu son sandalyeler bizim kitabımızı okuyacacak insanlara ayrılsın”. Evet… Kitap sohbetlerinden oluşan derlemelerimizin altıncısıyla karşınızdayız. Buradan indirebilirsiniz.
Önceki kitap sohbetleri: