Okumanın Tarihi / Alberto Manguel
By Tavit Kilimciyan on Oca 2, 2015 in Kitap Alıntısı
Kafka’nın, dünyanın bir düzeni varsa bu bizim tümü ile anlayamayacağımız bir düzendir -yani eğer dünya bir umut taşırsa da (Max Brod’a dediği gibi) “bizim İçin taşımıyor”- diyen sezgileri ona dünyanın, içinde çözülemezlikleri de barındıran zenginliklerini gösterdi. Walter Benjamin ünlü bir derlemesinde Kafka’nın dünya görüşünü anlamak için “kişinin Kafka’nın okuma biçimini akıldan çıkarmaması gerekir,” diye yazmıştır. Benjamin, bunu Dostoyevski’nin Karamazof Kardeşler romanındaki Baş Sorgulayıcı’ya benzetir. Dünyaya dö’nen İsa’ya hitaben konuşan Sorgulayıcı, “Önümüzde kavrayamadığımız bir mucize var. Ve mucize olduğu için bu konuda vaaz verme hakkına sahibiz. İnsanlar için önemli olanın özgürlük’ya da aşk değil, önünde düşünmeden -hatta vicdanlarını da bir kenara atarak- eğilmeleri gereken giz olduğunu vaaz etme hakkına sahibiz” der. Kafka’yı masasında okurken gören bir dostu, onu Çek dışavurumcu Emil Filla’nın Bir Dostoyevski Okuru tablosundaki adama benzettiğini söyler. Okur, gri elinde tuttuğu kitabı okurken transa geçmiş gibidir.
… E-kitap okumak için …
Roman nedir? Tarif dahi edilmesi zor bir kavram. Sanatçının İnsan’a bakışını, toplumla kurduğu ilişkiyi yansıtır sanat eserleri. Bu sebeple sanat her çağda yeniden icad edilir. Ünlü yazar Heinrich Mann’ın dediği gibi: “Bütün romanların ve hikâyelerin amacı kim olduğumuzu bilmektir, Edebiyatın önemli bir konuma sahip olmasının nedeni, sadece doğanın ve insanlar âleminin ayrıntılarını tek tek açıklaması değil, insanları hep yeni baştan keşfetmesidir.” Okuyacağınız bu eserleromanlarından da tanıdığınız değerli yazarımız Suzan Nur Başarslan Roman’ın derinliklerine giden bir seyahate davet ediyor sizi. Zaman’ın kullanımı, olay örgüsü, mekân, dil, üslup ve daha bir çok temel kavram edebiyatın dev isimlerinden örneklerle irdeleniyor. Buradan indirebilirsiniz.
Bir varmış, bir yokmuş. Mehtaplı bir eylül gecesinde Ay’a bir merdiven dayamışlar. Alimler, yazarlar, şairler ve filozoflar bir bir yukarı çıkıp oturmuşlar. Hem Doğu’dan hem de Batı’dan büyük isimler gelmiş: Lev Nikolayeviç Tolstoy, René Guénon, Turgut Cansever, El Muhasibi, Şeyh-i Ekber, Cemil Meriç, Arthur Schopenauer, Ahmet Hamdi Tanpınar, Mahmud Sâmi Ramazanoğlu, Mahmut Erol Kılıç… Sadece bir kaç yer boş kalmış. Konuklar demişler ki “ başka yazar çağırmayalım, bu son sandalyeler bizim kitabımızı okuyacacak insanlara ayrılsın”. Evet… Kitap sohbetlerinden oluşan derlemelerimizin altıncısıyla karşınızdayız. Buradan indirebilirsiniz.
Önceki kitap sohbetleri: