Büyüyen dünyada küçülen insan
By my on Oca 26, 2015 in Edward Hopper, Figüratif Sanat, Resim Sanatı
Edward Hopper’ın dünyaya geldiği 1882 senesinde Thomas Edison ilk elektrik santralini çalıştırmış ve New York’ta yaşayan 59 müşterisine elektrik vermişti. Hopper’ın öldüğü 1967 senesinde ise Rus kozmonot Vladimir Mikhailovich Komarov Soyuz 1 ile uzaya gönderildi. Aya ilk insanın ayak basmasına sadece iki sene kalmıştı.
Ressamımız Edward Hopper muazzam değişimlere tanık oldu: Demir yolları, elektrik, iki dünya savaşı, Avrupa’da imparatorlukların bitişi ve ulus-devletlerin doğuşu,… Toprağa bağlı yaşayan ve aile yapısı, inançları gelenekleri toprakla şekillenen milyonlar bir asırda şehirli oldular. Modern şehirlerde yaşam köy hayatına kıyasla elbette daha kolaydı. Ama belki de bu kolaylık yüzünden insanlar arasındaki dayanışma zayıfladı. Köyde/kasabada iken “bir adam” olan demirci, marangoz, ayakkabıcı şehire gelince işçi oluyordu. Sadece kaslarını kiraya veren, efendisini seçme hürriyetinden(!) başka hiç bir şeyi olmayan modern köle! (Bkz. Derin MAЯҖ)
Büyük kentlerin burjuvası da kasaba burjuvasından farklıydı. Küçük yerin büyük adamları (ve kadınları) milyonluk kentlere gelince anonimlikten kurtulamıyorlardı. İşçi, memur ya da “mühim adam”… Hemen herkes büyük bir makinenin yedek parçalarına dönüşmüştü modern dünyada.
Evet… Ünlü ressama ve asrın getirdiği değişimlere adadığımız çalışmanın bu bölümünde Hopper’ın çizdiklerine değil gördüklerine yer vereceğiz. New York’ta doğmuş ve ölmüş olan bu ressamı çevreleyen dünya nasıldı? İnsanlar ve cemiyetin İnsan tasavvuru nasıl değişti? Çoğu New York City arşivlerinden alınmış fotoğraflarla…