Suriye Aforizmaları
By my on Şub 14, 2016 in Aforizmalar, Enerji, İslâmistan, Suriye
- Suudi Arabistan’la beraber savaşa girme tartışmaları garip zeminlere kaymış. S.Arabistan bir ABD eyaletidir. Washington’a sormadan helâya gidemezler.
- Bu yüzden Suudi Arabistan ipiyle kuyuya inilir mi sorusu saçmadır. ABD’nin ipiyle kuyuya inilmez. Bilinmesi gereken budur.
- İran ve Rusya’ya karşı Türkiye+S.Arabistan ittifakı da bir maskeli balo. Tahran’ın satacağı petrolün miktarını ve fiyatını ABD belirliyor.
- ABD’nin emriyle üretimi arttıran ve fiyatı düşüren S.Arabistan yüzünden 30$’ın altına inen petrol Moskova’yı ihracat yapamaz hale getirdi.
- Özetlersek ABD petrol fiyatı ve doların değeriyle oynamak suretiyle Rus ve İran devletlerinin bütçesi üzerinde Moskova ve Tahran’dan daha büyük etkiye sahip.
- İran ve Rusya’nın bilinmeyen bir ortak özelliği var: Ekonomi içinde devletin etkisi büyük ve devletin verdiği parayla yaşayan milyonlar var.
- Bu sebeple ABD İran ve Rusya’nın döviz musluklarını istediği an keserek bir ayaklanma başlatabilir. Zira döviz %80 petrol ve gazdan geliyor.
- Hatırlayın, ambargo sırasında kendi topraklarındaki rafinerileri tamir bile edemediği için Tahran benzin ithal etmek zorunda kalmıştı.
- Petrol fiyatı, kota vb musluklar ve FED yoluyla doların değeriyle oynayabilen ABD bu ülkeleri ilaç, makine vs ithal edemez hale getirebilir.
- Son verdiğimiz bilgilere bakarak Türkiye + S.Arabistan ekibinin İran + Rus karmasına karşı Suriye’de savaşmasının saçmalığı ortaya çıktı.
- Peki nedir bütün bu gürültü? ABD zaten burnuna ekonomik halkalar geçirdiği ayıları neden Suriye’de savaştırmak istiyor?
- Olup bitenleri ulusal/ülkesel gözlükle okumaya çalışırsanız ASLA çözemezsiniz. ABD ordusu ve istihbaratı ABD halkı için değil bazı şirketler için çalışır.
- Yani ABD hükümeti Amerikan halkını değil dünyaya yayılmış 30-40 kadar şirketi temsil eder. Boeing, Goldman Sachs, Monsanto, Chevron, …
- Kısacası ABD bir demokrasi değil bir plütokrasidir; parası olanın yöneticileri yönettiği bir sistem. Başkanlar değişse de yönetim değişmez.
- Suriye’ye geri dönersek… ABD üzerinde etkili küresel şirketlerin çıkarları petrol azlığından değil fazlalığından dolayı çatışıyor.
- Yani Suriye’de olan bir petrol savaşıdır ama “ver bana petrolünü” değil “sen satma ben satacağım” savaşı.
- Petrol-Dolar-Altın üçgeninde dünya hükümetleri üzerine baskı yapan sistemi şurada anlatmıştık: Petro-dolar Aforizmaları »
- Suriye’deki sıkıntı 1ci dünya savaşı sırasında imzalanan Sykes-Picot Anlaşması’na kadar uzanır. 2 cümleyle özetlersek…
- Hatay – Süveyş – Basra – Kerkük dörtgeni içinde bütün dünyadaki petrolün %35-40’ı var. Satış limanları da bu bölge içinde.
- Üstelik maliyetler yüzünden petrolün varil fiyatı 30$ iken Araplar ve İran dışında kimse ihracat yapamıyor.
- Hatay – Süveyş – Basra – Kerkük dörtgenine dikkatli bakarsanız üretilen petrolün sadece Ceyhan, Hayfa, Basra gibi noktalardan dünyaya çıktığını görürsünüz.
- Peki Türkmen Dağı, Kobane hattı İran – Rus güdümlü bir Kürdistan gibi bir uydu devletin eline geçerse ne olur? ABD devleti süper güç statüsünü kaybeder!
- İran Kobane-Türkmen Dağı üzerinden petrolünü Doğu Akdeniz’e akıtır. Ne Türkiye ne de İsrail denetimi olmaksızın. Bu durumda ABD en güçlü kozunu yani S.Arabistan musluğunu kaybetmiş olur.
- Dolar talebi sürekli düşer ve ABD ekonomisi kendi hantallığı altında çöker. Zira ABD petrol sayesinde dolar talebini yapay olarak yüksek tutuyor.
- Son yazdığımız 24 cümleden anlaşılması gereken şudur: Suriye’de bir dünya savaşı başladı. Cepheler ülke-ülke değil şirketler arası.
- Yani sözgelimi Lazkiye’nin kontrolünü GazProm isterken ABD’li bir müttefiki olabilir ve bunlar bir ABD+Fransız karmasıyla savaşıyor olabilir.
- Dikkatli bakarsanız Suriye iç savaşı başladığından beri taraflar net değil. Meselâ Kuveyt’in işgalinde ABD’nin tavrı çok netti.
- Suriye’de gerginliğin uzaması farklı sebeplerle de olsa ABD, FR, UK, Rusya ve hatta İran ve İsrail’in işine geliyor.
- Tekrar hatırlatıyorum, ulusal çıkarlar değil silah üreten, enerji spekülasyonu yapan çok uluslu şirketlerin savaşıdır Suriye.
- “Ee! Hani Türkiye büyük devlet değil mi? Orduyu gönderelim, savaşalım” diyenler tabi ki aptallar ve provokatörler.
- Türkiye’nin “büyük devlet” olup olmadığını şurada tartışmıştık: Büyük Devlet Aforizmaları »
- “Türkiye ne yapmalı ve/veya ne yapabilir?” sorusu çok daha makul. İki şey yapmalı: Birincisi Suriye’den kaçanlara yardım etmek ki yapıyoruz.
- Türkiye’nin yapması gereken şeylerin ikincisi savaştan uzak durmaktır. Eğer savaşılacaksa uluslararası kararla hareket etmek…
- Acı gerçek şu ki NATO yahut BM ne güvenilir ekiplerdir ne de geçmişte ahlâken doğru durabilmişlerdir. Bizim tavsiyemiz ayıya “dayı” demekten ibaret.
- Uluslararası toplulukla birlikte hareket etmek elbette BM/NATO’ya kör bir güven olmamalı. Zira NATO kendi müttefiklerine dahi ihanet edebilen pislik bir örgüt. Burada anlattığımız gibi: Gladio-Stay Behind Aforizmaları »
- Ancak şunu da unutmayalım, uluslararası ilişkilerde müttefik yoktur, çıkarlar vardır. Falkland savaşında FR hiç çekinmeden UK’ya kazık atmıştı.
- ABD’nin pislikleri bize Rusya’nın kim olduğunu da unutturmamalı: Rusya Aforizmaları »
- Peki sıradan vatandaş ne yapmalı? Suriye’de olup bitenler için göz yaşı dökmekten başka elden ne gelir?
- Bir kere savaş çığırtkanlarına, gazetelerde köşe kapmış amigolara kulak vermeyin. Savaş bu, boru değil. Bkz. Savaş, Cihad ve Şehadet aforizmaları »
- İkincisi her türlü etnik ve inanç kavgasına kulaklarınızı tıkayın. Petrol şirketleri sömürmek istedikleri her ülkede etnik kavga çıkarır.
- Kürt düşmanlığı, Türk korkusu, Arap nefreti… Bunlar bizim için öldürücü zehirdir.
- Evet… Suriye’de bir dünya savaşı oluyor. Ama bize yakın olması bizim bu savaşı durdurabileceğimizi göstermez.
- Suriye’deki savaşın sonucu ne olursa olsun taraflara öyle büyük kazanç/kayıplar getiriyor ki neticeleri Pekin’e kadar uzanıyor. Bkz. Rusya, Çin ve ABD’nin yeni pokeri: Düşük yoğunluklu sürekli savaş »
- Çin’e yönelik muazzam bir petrol ambargosu var. İsmi konmamış, resmileşmemiş ama boğucu, öldürücü. Arakan ve Doğu Türkistan bunun parçası. (Bkz. İki makale: Arakan’ı boşaltın, gaz ve petrol geçecek ve Bağımsız bir Uygur devleti hayali kuranlar yeni katliamlara çanak tutuyorlar)
- Türkiye’nin temkinli olması gerektiğini savunuyoruz ve bunun birkaç sebebi var. Birincisi petrolü olmayan ülkeler bağımsız savaşamazlar.
- Almanya ve Japonya 2ci dünya savaşını kaybettiklerinde teknoloji olarak daha üstün konumdalardı. Ama petrolleri bitmişti.
- Amerikalı mühendisler Japon uçaklarını ve uçak gemilerini hayranlıkla seyrettiler. Alman tank motorlarını anlamadılar bile.
- Bizim klavye mücahidleri savaş istiyor ama bilmiyorlar ki artık insanlar değil makineler savaşıyor. Bir tank motoru binlerce insan gücünde.
- Askerler artık savaşmıyor, makineleri kullanıyor. Uçak, gemi ve tanklar milyonlarca insanın kas gücüne sahip.
- Petrol dışında bir enerji kaynağının savaşta kullanılması çok nadir: Nükleer propülsiyonlu gemi ve denizaltı gibi.
- Peki neden petrolün yerine başka şey konamıyor? Neden enerji ülkelerin egemenliği üzerine bu kadar etkili?
- Enerjinin, özellikle de petrolün barışta ve savaştaki yerini daha iyi anlamak zorundayız: https://www.youtube.com/watch?v=QJMgJsKCRfQ
- Eğer 1ci ve 2ci dünya savaşlarının petrol yüzünden çıktığını ve petrol sayesinde kazanıldığını idrak edebilirsek bazı şeyleri değiştirebiliriz.
- Türkiye belki 50 yıldır enerji bağımsızlığını elde etmeye çalışıyor. Çernobil faciası dahi bu savaşın bir mühimmatıydı. Bkz. Çernobil Komplosu / Ahmed Yüksel Özemre
- Dünyada enerji ile ilgili kartlar yeniden dağıtıldı. Bunun makro ekonomik sonuçları olacak ve Almanya kaybedecekler arasında. Bkz. Yeni başlayanlar için enerji (1) ve Yeni başlayanlar için enerji (2)
Daha önce de tavsiye ettiğimiz enerji, çevre, jeopolitik konulu makalelerin tam listesi:
- Petro-dolar Aforizmaları
- Yeni başlayanlar için enerji (1)
- Yeni başlayanlar için enerji (2)
- 2ci Dünya Savaşı petrol yüzünden mi çıktı?
- Rüzgâr nükleer enerjinin yerini tutabilir mi?
- Arakan’ı boşaltın, gaz ve petrol geçecek
- Bağımsız bir Uygur devleti hayali kuranlar yeni katliamlaraçanaktutuyorlar
- Küresel ısınma çok iyi bir şeydir »
- Küresel ısınma bitti… İkinci dalga geliyor! »
Ekonomik krizler, terör ve darbelerle ilgili tavsiye edilen kitaplar da buradan indirilebilir:
4 Trackback(s)