Ermiş / Halil Cibran
By Aisha Benghazi on Eki 11, 2016 in edebiyat, Kitap Alıntısı
Arkadaşınız yanıt bulan gereksinimlerinizdir.
O sizin sevgiyle ektiğiniz ve şükranla biçtiğiniz tarlanızdır. Ve o sizin sofranız ve ocağınızdır.
Çünkü siz ona açlıkla gelir ve onda huzuru ararsınız.
Arkadaşınız düşündüğünü söylediğinde “hayır” demekten korkmaz, “evet” demekten de geri durmazsınız.
Ve o sessiz kaldığında yüreğiniz onun yüreğini dinlemeyi bırakmaz.
Çünkü arkadaşlıkta tüm düşünceler, arzular ve beklentiler sessiz bir sevinç içinde doğar ve paylaşılırlar.
Arkadaşınızdan ayrılınca üzülmeyin;
Çünkü onda en çok sevdiğiniz şeyi onun yokluğunda daha iyi anlayabilirsiniz, nasıl ki dağ düzlükten baktığında dağcıya daha net görünürse.
Ve arkadaşlıkta ruhunuzu derinleştirmekten başka bir amaç gütmeyin.
Çünkü kendi gizemini açığa çıkarmaktan başka bir şey düşünmeyen sevgi sevgi değildir, rastgele atılmış bir ağdır; yalnızca çıkarı olmayanlar bu ağa takılır.
Ve kendinizi arkadaşınıza olduğunuz gibi gösterin.
Sizin gelgitlerinizi bilmesi gerektiği kadar fırtınalarınızı da bilmelidir.
Çünkü zaman öldürmek için arkadaş aramanızın anlamı nedir ki? Onu birlikte zaman geçirmek için arayın. Çünkü o boşluğunuzu doldurmak için değil, ihtiyaçlarınızı karşılamak içindir.
… Yeni kitaplar keşfetmek için …
Kitap tanıtan kitapların 7cisine damgasını vuran düşünür Susan Sontag oldu. 1977’de yayınladığı“Fotoğraf Üzerine” isimli cesur kitaptan bahseden 4 makale ile başlıyoruz. Mehmet Özbey’in kaleminden eskimeyen bir kitabı ziyaret edeceğiz sonra: Yüzyıllık Yalnızlık (Gabriel Garcia Marquez) Değerli yazarlarımızdan Mehmet Salih Demir ve Mustafacan Özdemir tek bir kitaba ve tek bir yazara odaklı kitap sohbetlerinden farklı makaleler hazırladılar. Bunlar kavram ve/veya olaylara odaklı, birden fazla kitaptan ve müelliften istifade eden çalışmalar: Terör, vicdan, modernleşme, bilim felsefesi (Kuhn, Heidegger, Derrida, Gadamer, Dilthey, Mach, Baudrillard, Toulmin) … Suzan Nur Başarslan’ın yazdığı Türk romanının tarihçesi veSeksenli Yıllarda Türk Romanı Ve Post Modern Eğilimlerde bu kategoriye dahil edilebilir. Bunların yanısıra yazar kadar hatta bazen daha fazla ünlenmiş kitaplara adanmış makaleleri de yine bu sayıda bulacaksınız: Zeytindağı (Falih Rıfkı Atay), Hayy Bin Yakzan (İbn-i Tufeyl), Körleşme (Elias Canetti), Taşrada Düğün Hazırlıkları (Franz Kafka). Kitap tanıtan Kitap 7’nin daha önceki sayılardan bir diğer farkı da Georg Simmel’e adanmış iki makale içermesi. Karl Marx ve Max Weber arasındaki kayıp halka olarak nitelenen Simmel’in “Büyük şehir ve zihinsel yaşam” (Die Großstädte und das Geistesleben, 1903) isimli özgün çalışmasından bahsettiğimiz makaleler kitabın sonunda. Buradan indirebilirsiniz.
Önceki kitap sohbetleri: