Dersimiz Cinayet / Agatha Christie
By Tahsin K. on Nis 20, 2017 in edebiyat, Kitap Alıntısı
- Dostum, iki insan ender olarak aynı şeyi görürler.
- Bütün delillerin minin olması gerektiği düşüncesi, sadece romantik bir safsatadır.
- Poirot, burnuma para kokusu geliyor. Başarılı olursak, ufak bir servet yaparız./ Bundan pek emin olma, dostum. Zenginlerden para almak hiç kolay değildir. Ben bir milyonerin düşürdüğü peniyi bulmak için tramvaydaki bütün yolcuları ayağa kaldırdığını gözlerimle gördüm.
- Dehşetle içimi çektim.”Poirot, onun gibi bir gencin babasını öldüreceğini sanmıyorsun ya ?” / Poirot, “Dostum.” dedi.”İnanılmayacak kadar romantik bir adamsın.Ben sigorta uğruna küçük çocuklarını öldüren annelere bile rastladım!Onun için artık her şeye inanabilirim.” / “Peki, sebep nedir?” / “Para tabi. Jack Renauld’un babasının ölümü üzerine servetin yarısına konacağnı sandığını unutma.”
… Yeni yazar ve kitaplarla tanışmak için …
Kitap tanıtan kitapların 7cisine damgasını vuran düşünür Susan Sontag oldu. 1977’de yayınladığı “Fotoğraf Üzerine” isimli cesur kitaptan bahseden 4 makale ile başlıyoruz. Mehmet Özbey’in kaleminden eskimeyen bir kitabı ziyaret edeceğiz sonra: Yüzyıllık Yalnızlık (Gabriel Garcia Marquez) Değerli yazarlarımızdan Mehmet Salih Demir ve Mustafacan Özdemir tek bir kitaba ve tek bir yazara odaklı kitap sohbetlerinden farklı makaleler hazırladılar. Bunlar kavram ve/veya olaylara odaklı, birden fazla kitaptan ve müelliften istifade eden çalışmalar: Terör, vicdan, modernleşme, bilim felsefesi (Kuhn, Heidegger, Derrida, Gadamer, Dilthey, Mach, Baudrillard, Toulmin) … Suzan Nur Başarslan’ın yazdığı Türk romanının tarihçesi ve Seksenli Yıllarda Türk Romanı Ve Post Modern Eğilimler de bu kategoriye dahil edilebilir. Bunların yanısıra yazar kadar hatta bazen daha fazla ünlenmiş kitaplara adanmış makaleleri de yine bu sayıda bulacaksınız: Zeytindağı (Falih Rıfkı Atay), Hayy Bin Yakzan (İbn-i Tufeyl), Körleşme (Elias Canetti), Taşrada Düğün Hazırlıkları (Franz Kafka). Kitap tanıtan Kitap 7’nin daha önceki sayılardan bir diğer farkı da Georg Simmel’e adanmış iki makale içermesi. Karl Marx ve Max Weber arasındaki kayıp halka olarak nitelenen Simmel’in “Büyük şehir ve zihinsel yaşam” (Die Großstädte und das Geistesleben, 1903) isimli özgün çalışmasından bahsettiğimiz makaleler kitabın sonunda. Buradan indirebilirsiniz.
Önceki kitap sohbetleri:
2 Yorum
Yazan:Yuksel Osmwnoğlu Tarih: May 27, 2023 | Reply
sesli kitap talebim var siteniz var mi bu konuda…
Yazan:my Tarih: Haz 26, 2023 | Reply
Maalesef yok.