Bir Köpeğin Araştırmaları / Franz Kafka
By Hans Müller on Haz 25, 2017 in Kitap Alıntısı, Modernleşme, Pozitivizm, Varoluşçuluk
- Eğer yaşaman gerektiği gibi yaşamak istemiyorsan, kendi istediğin gibi yaşamayı bir kez olsun denemeye değmez mi? öyleyse neden başkalarını sessiz kaldıkları için kınarken, kendin de sessiz kalmayı sürdürüyorsun.” buna yanıtım çok kolay; çünkü ben bir köpeğim. çok önemli konularda içine kapalı kalan ve kendi soruları karşısında da sessizliği seçen bir köpek. doğrusunu isterseniz, büyük köpekler arasına karıştığımdan bu yana, gerçekten yanıt beklediğim için mi soruyorum o soruları? bu aptalca umudu yaşatıyor muyum içimde? yaşamımızın temellerinin neler olduğunu hissediyor, bunların ne kadar derinlere işlediğini fark ediyor, bu karanlık temelleri inşa edenleri anlıyor, buna karşın sorularım yüzünden tüm bunların terk edileceğini mi sanıyorum?
- Elbette bilim ilerliyor, karşı konulmaz bir hareket bu. Hatta hızlanarak ilerliyor, hep daha hızlı. Ama övgüyü hak ediyor mu? Yıllar geçerken yaşlanmakta olan ve hızla ölüme yaklaşan birini övmeye gerek var mı? Doğal bir süreç bu ve çirkin buluyorum. Bilimin ilerlemesinde övülecek bir şey göremiyorum. Sadece bozulma ve yıkım var.
- Bizler havaya olan açlığımızla suskunluğu yıkıp dışarı çıkmak isteyen ama sessizlikle ezilenleriz
- Ne mutlu bize ki, suçu yüklenmek zorunda olan biz değildik, ne mutlu bize ki başkalarının kararttığı bir dünyada hemem hemen suçsuz bir sessizlik içinde ölüme doğru koşabiliriz.
- Tabi ki yetişkinler için kapanan konu çocuklar için henüz kapanmış sayılmaz.
- Unutulmamalı ki, herkesin farkında olduğu tüm tuhaflığıma rağmen, kendi türümden tamamen kopmaya çok uzağım.
- Şüphesiz özgürlük şu an acınacak halde ama ne olursa olsun özgürlük ne olursa olsun sahip olduğumuz bir varlık.
Kitap tanıtan kitapların 7cisine damgasını vuran düşünür Susan Sontag oldu. 1977’de yayınladığı “Fotoğraf Üzerine” isimli cesur kitaptan bahseden 4 makale ile başlıyoruz. Mehmet Özbey’in kaleminden eskimeyen bir kitabı ziyaret edeceğiz sonra: Yüzyıllık Yalnızlık (Gabriel Garcia Marquez) Değerli yazarlarımızdan Mehmet Salih Demir ve Mustafacan Özdemir tek bir kitaba ve tek bir yazara odaklı kitap sohbetlerinden farklı makaleler hazırladılar. Bunlar kavram ve/veya olaylara odaklı, birden fazla kitaptan ve müelliften istifade eden çalışmalar: Terör, vicdan, modernleşme, bilim felsefesi (Kuhn, Heidegger, Derrida, Gadamer, Dilthey, Mach, Baudrillard, Toulmin) … Suzan Nur Başarslan’ın yazdığı Türk romanının tarihçesi ve Seksenli Yıllarda Türk Romanı Ve Post Modern Eğilimler de bu kategoriye dahil edilebilir. Bunların yanısıra yazar kadar hatta bazen daha fazla ünlenmiş kitaplara adanmış makaleleri de yine bu sayıda bulacaksınız: Zeytindağı (Falih Rıfkı Atay), Hayy Bin Yakzan (İbn-i Tufeyl), Körleşme (Elias Canetti), Taşrada Düğün Hazırlıkları (Franz Kafka). Kitap tanıtan Kitap 7’nin daha önceki sayılardan bir diğer farkı da Georg Simmel’e adanmış iki makale içermesi. Karl Marx ve Max Weber arasındaki kayıp halka olarak nitelenen Simmel’in “Büyük şehir ve zihinsel yaşam” (Die Großstädte und das Geistesleben, 1903) isimli özgün çalışmasından bahsettiğimiz makaleler kitabın sonunda. Buradan indirebilirsiniz. Önceki kitap sohbetleri: