Gündüz Sefası / Sarah Jio
By Ayla Chignardet on Tem 26, 2017 in edebiyat, Kitap Alıntısı
- Küçük bir kızken, büyüyünce her şeyin mükemmel olacağını sanırdım.
- Yağmurun sabit sesi beni avutmuştu.
- Yıllarımı mutluluğun peşinden koşarak geçirdim. Ama mutluluk büyümene yardım etmez. Bunu sadece mutsuzluk yapar.
- Kendi kavrama gücünüze değil, tüm kalbinizle Tanrı`ya inanın ve güvenin. Yaptığınız her şeyde O`nu görün ve bırakın O size yol göstersin.
- Hayatımı küçük bir çocukken okuduğum bir söz doğrultusunda geçirip öleceğim. Şunun gibi bir şeydi: ”Bundan yirmi yıl sonra, yaptığınız şeylerden çok yapamadıklarınız için hayal kırıklığı yaşayacaksınız. O yüzden düğümlerinizi çözüp halatlarınızdan kurtulun ve sığındığınız güvenli limandan uzaklara yelken açın. Yelkenlerinizle rüzgarı yakalayın. Araştırın. Düşleyin. Keşfedin… ”Bu…çok güzel”, dedim nefesim kesilmiş bir halde, ”Uzaklara yelken açmak istedim.”
- Dürüst olmak gerekirse terapistlerden daima korkmuştum. Bana neler söyletebileceklerinden, neler hissettirebileceklerinden korkuyordum.
- Herkesin, her şeyin, bu hayatta bir amacı var. Sen,ben,bu küçük gündüzsefası.Hepimiz birbirimize bağlıyız.” Jimmy dikkatle elimdeki çiçeğe baktı. ”bizi görevimiz, yapbozun parçalarının birbirine uymadığını hissettiğimiz anlarda bile bunu unutmamak ve her şeyin nasıl bir arada yürüdüğünü fark etmektir.
- Benden bir adım atmam bekleniyordu. Bense yürümeyi unutmuştum. Emekleyemiyordum bile.
- Ona çocuklarla nasıl vakit geçireceği öğretilmemişti. Peki, bu öğretilmesi gereken bir şey miydi? Yoksa doğuştan içimizde var olan bir şey mi?
- Kitaba göz gezdirirken sayfalardan birinin köşesinin kıvrılmış olduğunu fark ettim. İşaretli sayfayı açtığımda ise altı çizilmiş bir satır gördüm. ”Bir yerden başka bir yere giderek kendinden kaçamazsın.
…Yeni yazarlar ve kitaplarla tanışmak için…
Kitap tanıtan kitapların 7cisine damgasını vuran düşünür Susan Sontag oldu. 1977’de yayınladığı “Fotoğraf Üzerine” isimli cesur kitaptan bahseden 4 makale ile başlıyoruz. Mehmet Özbey’in kaleminden eskimeyen bir kitabı ziyaret edeceğiz sonra: Yüzyıllık Yalnızlık (Gabriel Garcia Marquez) Değerli yazarlarımızdan Mehmet Salih Demir ve Mustafacan Özdemir tek bir kitaba ve tek bir yazara odaklı kitap sohbetlerinden farklı makaleler hazırladılar. Bunlar kavram ve/veya olaylara odaklı, birden fazla kitaptan ve müelliften istifade eden çalışmalar: Terör, vicdan, modernleşme, bilim felsefesi (Kuhn, Heidegger, Derrida, Gadamer, Dilthey, Mach, Baudrillard, Toulmin) … Suzan Nur Başarslan’ın yazdığı Türk romanının tarihçesi ve Seksenli Yıllarda Türk Romanı Ve Post Modern Eğilimler de bu kategoriye dahil edilebilir. Bunların yanısıra yazar kadar hatta bazen daha fazla ünlenmiş kitaplara adanmış makaleleri de yine bu sayıda bulacaksınız: Zeytindağı (Falih Rıfkı Atay), Hayy Bin Yakzan (İbn-i Tufeyl), Körleşme (Elias Canetti), Taşrada Düğün Hazırlıkları (Franz Kafka). Kitap tanıtan Kitap 7’nin daha önceki sayılardan bir diğer farkı da Georg Simmel’e adanmış iki makale içermesi. Karl Marx ve Max Weber arasındaki kayıp halka olarak nitelenen Simmel’in “Büyük şehir ve zihinsel yaşam” (Die Großstädte und das Geistesleben, 1903) isimli özgün çalışmasından bahsettiğimiz makaleler kitabın sonunda. Buradan indirebilirsiniz.
Önceki kitap sohbetleri: