Şimdiki Zamanın Dini Bilenleri(!)
By Konuk Yazar on Mar 14, 2018 in ilim, İslam, islamcilik
Yazan: @ashabirakim
Adını bilmediği ama künyesiyle tanıdığı Ebû Hanife Hazretleri’nin binlerce talebesi olup, bunların kırk kadarı müctehid mertebesine ulaşmış olduğu halde bizim DİNİ BİLEN.!
Nisa Nur, İmam-ı Azam Hazretleri’nin içtihadlarına kafa tutuyor. Utanmıyor. Çünkü o mutlu. Dini Bilen(!) Özgürcan’ın okumaya vakit bulamadığı kitapları derleyen, toplayan, yazan, bir Hadis-i Şerif için binlerce kilometre giden İmam Buhari Hazretleri, Özgürcan’ın derin tenkitlerinden kurtulamıyor. Çünkü Onun Google’ı var ve çok mutlu.
66 yaşında hapis cezası olarak kuyuya atılan ve 15 senelik bu zamanda ezberden öğrencilerine 30 ciltlik El Mebsut isimli fıkıh usulü kitabını yazdıran İmam Serahsi Hazretleri’ne, sehiv secdesi yapmayı bilmeyen ama Dini Bilen(!) Betül, kafa tutuyor. Yine de mutlu.
Abdullah ibn-i Mesud Hazretleri, bir Hadis-i Şerif’i rivayet ederken yüz şekli değiştiği, nefesi kesildiği, titrediği halde, Dini Bilen(!) Umutcan Hadis-i Şerif okurken veya kendisine okunurken bacak bacak üstüne atabiliyor. Çünkü olabildiğince edepsiz ama bir o kadar mutlu.
Muhammed İdris er-Razi Hazretleri, Hadis-i Şerif için ilk çıktığı yolculuğu yedi sene sürdü. Yaya olarak yürüdüğü yollar bin fersah kadardı. Dini Bilen(!) Şeyma, dolmuşla gidip geldiği fakülte yollarında Hadis-i Şerif’lerin sıhhat durumunu tartışıyor. Çünkü o mutlu.
İmam-ı Buhari Hazretleri gece uykudan uyanır, lambasını yakar, hatırına gelen faydalı bir şeyi yazardı. Hatta bir gecede yaklaşık yirmi defa kalktığı olurdu. Dini Bilen(!) Mert, sabah namazına kalkmadığı halde Hadis-i Şerif tenkiti yapıyor. Çünkü o aşırı mutlu. Dini Bilen(!) günlük 10 sayfa okumadığı halde, İbn Cerir Hazretleri 40 yıl boyunca her gün 80 sayfa yazdı. Ama İbni Cerir Hazretleri bir ilahiyat öğrencisi kadar cüretkâr değildi. Çünkü onun Google’ı ve ahkâm keseceği sosyal medya hesapları yoktu. Mezhep İmamı olan İmam-ı Mâlik Hazretleri’ne kırk soru sorulmuş¸ otuz altı tanesine ’Bilmiyorum’ cevabını verdiği halde, Dini Bilenin(!) altından kalkamadığı mesele yok. Demek o yüzden İslam’ı, Şeriatı, Sünnet’i, Kur-an’ı bilmiyoruz beğendiremiyoruz! Herkes bildiği ilim ile meşgul olursa inanın ahir zamanın en ilerisi ve Asrı Saadet’e en yakını oluruz Biiznillah…
… Yeni müellif ve kitaplarla tanışmak için …
Kitap tanıtan kitapların 7cisine damgasını vuran düşünür Susan Sontag oldu. 1977’de yayınladığı “Fotoğraf Üzerine” isimli cesur kitaptan bahseden 4 makale ile başlıyoruz. Mehmet Özbey’in kaleminden eskimeyen bir kitabı ziyaret edeceğiz sonra: Yüzyıllık Yalnızlık (Gabriel Garcia Marquez) Değerli yazarlarımızdan Mehmet Salih Demir ve Mustafacan Özdemir tek bir kitaba ve tek bir yazara odaklı kitap sohbetlerinden farklı makaleler hazırladılar. Bunlar kavram ve/veya olaylara odaklı, birden fazla kitaptan ve müelliften istifade eden çalışmalar: Terör, vicdan, modernleşme, bilim felsefesi (Kuhn, Heidegger, Derrida, Gadamer, Dilthey, Mach, Baudrillard, Toulmin) … Suzan Nur Başarslan’ın yazdığı Türk romanının tarihçesi ve Seksenli Yıllarda Türk Romanı Ve Post Modern Eğilimlerde bu kategoriye dahil edilebilir. Bunların yanısıra yazar kadar hatta bazen daha fazla ünlenmiş kitaplara adanmış makaleleri de yine bu sayıda bulacaksınız: Zeytindağı (Falih Rıfkı Atay), Hayy Bin Yakzan (İbn-i Tufeyl), Körleşme (Elias Canetti), Taşrada Düğün Hazırlıkları (Franz Kafka). Kitap tanıtan Kitap 7’nin daha önceki sayılardan bir diğer farkı da Georg Simmel’e adanmış iki makale içermesi. Karl Marx ve Max Weber arasındaki kayıp halka olarak nitelenen Simmel’in “Büyük şehir ve zihinsel yaşam” (Die Großstädte und das Geistesleben, 1903) isimli özgün çalışmasından bahsettiğimiz makaleler kitabın sonunda. Buradan indirebilirsiniz.Önceki kitap sohbetleri:
- Kitap Tanıtan Kitap 1
- Kitap Tanıtan Kitap 2
- Kitap Tanıtan Kitap 3
- Kitap Tanıtan Kitap 4
- Kitap Tanıtan Kitap 5
- Kitap Tanıtan Kitap 6
3 Yorum
Yazan:Mustafa ESER Tarih: Şub 21, 2019 | Reply
Yazar arkadaşa katılmamak mümkün değil.İsmi Şeyma,Nisa nur olmayan ve onlardan daha tahsilli olan,prof vs.
ünvanlı olanlara ne demeli!skilerin tabiriyle Eşek yüküyle kitap okudukları belli olan ünvanlı İman zedeleyicilere ne demeli!
Konuştuklarıyla hıristiyanlığın bozuk inançlarını bize kakalamaya çalışan akademisyenlere ne demeli!
Peygamber(asv)Efendimizi,sahabeleri itibarsızlaştırma çabasına düşmüş reformculara ne demeli!
Yazan:Ramazan Tarih: Tem 1, 2021 | Reply
Selamun aleyküm,ben üniversite sınavına çalışan bir öğrenciydim sınavım bitti ve planımda sizin kitap tanıtan kitap serinizle kitap okumaya başlamak vardı.Bugün tekrar o serinizi okudum ve bu kitapları okumadan önce Kur’an-ı Kerim’i okumam gerektiğini fark ettim ve biraz araştırınca bambaşka bir konunun içine girdim meal olarak mı tefsir olarak mı okumam gerekiyor arada kaldım sonunda tefsirli bir şekilde okumaya karar verdim yani özetle size diyeceğim şu ki ilk defa Kur’an-ı Kerim-i anlamaya çalışan bir kişi için okurlarınıza hangi tefsirle başlamaya önerirsiniz?
Yazan:my Tarih: Tem 2, 2021 | Reply
Aleyküm Selam,
Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır tefisi çok iyi.
O’na emanet.