Putin Ukrayna’da taktik nükleer silah kullanacak mı?
By my on Nis 15, 2023 in Aforizmalar, Jeopolitik, Rusya, Savaş
Twitter’da görseller, harita ve grafiklerle birlikte okumak için…
- Nükleer riskler ve geri çevrilemez neticeleri… Putin Ukrayna’da taktik nükleer silah kullanacak mı? Rusya açısından ne getirir ve ne götürür? NATO ve Pekin’in cevabı ne olur? Neden?
- Ruslar Karadeniz’de amiral gemisi Moskva’yı, Ukrayna’nın doğusundaki Harkiv bölgesini ve Nihayet Kırım’daki Kerç Köprüsü’nün yarısını kaybettiler. Daha beteri…
Daha beteri itibarlarını yani düşmana verdikleri korkuyu, dosta verdikleri güveni kaybettiler. Rus devleti ve Putin ise Rus halkı nezdindeki itimadı yakıyor. - Putin’i Ukrayna bataklığından kurtaracak onurlu bir çıkış görünüşte yok. Kısa vadede pazarlık yolu kapalı; %50-%50 bir çözüm imkânsız. Zira Batı ülkeleri giderek daha uzun menzilli silahlar vermeye devam ederek Ukrayna’nın topraklarını geri almasını kolaylaştırıyor.
köşeye sıkışmış bir Rusya’nın kendisi ile beraber dünyayı da yakmak isteyeceği korkusu akıllarda. Zaten Putin de bu korkuyu besleyecek şekilde “şaka yapmıyorum; Rusya tehlikeye girerse nükleer silah kullanırız” demişti.
- Elbette bu nükleer silah Hiroşima’daki gibi büyük bir atom bombası değil “taktik nükleer silah” denen oldukça küçük bir bomba. Topçu roketi olarak fırlatılabilir veya uçaktan atılabilir. Peki Rusya bunu neden kullanabilir? Askerî getirisi ne olur?
Taktik nükleer silahlar askerî mânâda faydalı sayılmaz. Zira aynı etkiyi “klasik” topçu bombardımanı ile de elde edebilirsiniz. Peki neden varlar? - Bu minik atom bombalarının icad edildiği Soğuk savaş yıllarında kullanışlılardı. Çünkü belli bir noktaya yoğunlaşmış 40-50 tankı veya binlerce askeri bir anda öldürmek mümkündü. Bugünkü modern muharebede ise az sayıda uzman asker siha ve elektronik harp araçlarıyla çok etkili.
- Bu arada minyatür atom bombalarının da her güzel(!) şey gibi Amerikalılar tarafından icat edildiğini ve onlar sayesinde insanlığa kazandırıldığını hatırlatalım.
- Kısacası Putin’in taktik nükleer silah kullanılması Ukrayna’da yeni topraklar ele geçirmesini sağlayamaz. Ancak Kiev’i veya öteki büyük kentleri vurursa büyük bir panik ve yeni göç dalgaları tetikleyebilir. bu yolla Avrupa’yı baskılayabilir ama kalıcı bir askerî kazanç imkânsız.
Üstelik Putin’in şimdiye kadar “Rus toprağı” dediği Doğu Ukrayna’yı nükleer ile vurması tamamen şizofrenik. Bu hamlenin Rus halkına kabul ettirilmesi de imkansız. Hava, su ve toprak kirlenmesi, panik, çevre ülkelere nükleer serpinti… - Batı’nın tepkisinden evvel Pekin’in tehdit algısına bakalım. Nükleer sahibi olmayan Ukrayna’ya nükleer saldırı Tayvan, Güney Kore ve Japonya gibi ülkelerin meseleye bakışını tamamen değiştirir. Bu ülkeler kendi nükleer silahlarını geliştirmek mecburiyetini hissedebilirler. Yani?
- Yani Ukrayna cephesinde hiçbir extra askerî fayda sağlamayacak olan nükleer silah kullanımı Çin’i tamamen Moskova düşmanı haline getirebilir.
- Nükleer tabunun kırılması hiç şüphesiz ekonomik ve teknoloji olarak üst seviyedeki bütün ülkeleri nükleer silahlanmaya itecektir: Türkiye, Tayland, Meksika, Brezilya, Arjantin, Güney Afrika, Avustralya…
- Askerî perspektifte Rusya’nın emniyeti için de büyük bir hata olur nükleer tercih. Neden? Rus fobisi olan bütün ülkeler ya kendi nükleer silahlarını geliştirirler ya da NATO’nun nükleer silahlarına topraklarını açarlar. Moskova eskisinden çok daha fazla tehditle çevrilmiş olur.
Batı’nın tepkisi? Elbette orantısız olacak. Kullanılan nükleer silahın sivillere, çevreye, Avrupa’ya etkisi bin kat abartılacak. - Ambargo konusunda orta yol tutturan Türkiye, Hindistan vb ülkeler NATO’nun kucağına itilecek. Bir başka deyişle ekonomik ve diplomatik açıdan yıkım bugünkü ambargolarla mukayese edilemeyecek kadar büyük. Tabi Moskova-Pekin ortak projeleri çökecek; ABD’nin ömrü 100 sene uzayacak!
- Son olarak; Putin’i indirebilecek Rusya içi güçler elbette harekete geçer ve elleri güçlenir. Yani Ukrayna’da nükleer güç gösterisi Putin’in şahsi menfaatleri açısından da büyük bir hata. Peki Putin aptal veya deli mi? Bunu görmüyor mu?
- Vladimir Putin hiç şüphesiz göründüğünden çok daha rasyonel ve tutkularına gem vurabilen bir insan. Fakat emrindeki(!) devleti kontrol edemiyor. Rusya çok başlı bir ülke. Ukrayna işgalinin başlangıcındaki saçmalıklar ve kayıplar bunu ispat ediyor.